Zoeken

Vijftigtal Marokkanen proberen naar Sebta te zwemmen

30 augustus 2022 - 17:40 - Marokko

©

De Marokkaanse grenspolitie heeft zaterdag verhinderd dat zo’n 50 Marokkanen illegaal Sebta zouden bereiken, door langs de Tarajal-grens naar de enclave te zwemmen.

De migranten, waaronder ook minderjarigen, hoopten ongezien de grens over te zwemmen, gebruik makend van het mistige weer en van het feit dat de Marokkaanse agenten de handen vol hadden met de controle van voertuigen van de Marokkaanse diaspora, die in het kader van de retourfase van Operatie Marhaba naar Europa terugkeerden. Maar ze slaagden niet in hun opzet. Ze werden gearresteerd door de Marokkaanse autoriteiten, meldt El Pueblo de Ceuta.

Lees ook: Zes Marokkanen waaronder vrouw gegijzeld in Sebta

Volgens het laatste tweewekelijks verslag van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, zijn er in de eerste zeven maanden van 2022 in Sebta slechts 57 migranten op 11 boten aangekomen. In 2021 waren dat nog 588 migranten op 122 boten, een daling van respectievelijk 90,3 % en 91 %. Wel neemt het aantal pogingen om Sebta illegaal binnen te komen vanuit Marokko, per jetski, zwemmend of per boot, tijdens het zomerseizoen toe.

Lees ook: "Marokko opent en sluit sluizen illegale migratie"

De stroom van migranten over land naar Sebta is daarentegen in dezelfde periode toegenomen, van 401 migranten vorig jaar tot 641 dit jaar, een stijging van 59,9%.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team