Zoeken

Marokko en Spanje vergeten Pegasus-schandaal en versterken politiesamenwerking

28 september 2022 - 17:00 - Marokko

©

De ontmoeting tussen Esperanza Casteleiro, hoofd van de Spaanse inlichtingendienst (CNI), en haar Marokkaanse ambtgenoot Abdelatif Hammouchi in Rabat ruim een week geleden, betekende het einde van de meningsverschillen tussen beide landen over de Pegasus-spionage van Spaanse functionarissen. Marokko werd ervan verdacht aan de touwtjes te trekken.

De twee verantwoordelijken hebben de strijdbijl begraven met een handdruk. De directeur-generaal van de territoriale veiligheid (DGST) en het hoofd van de Spaanse inlichtingendienst hielden een belangrijke vergadering met hun teams in Rabat, meldt persagentschap MAP. Details werden om veiligheidsredenen niet bekendgemaakt.

Lees ook: Pedro Sánchez herformuleert steun aan autonomieplan Marokko bij de VN

De Spaanse inlichtingendienst verwelkomde de ontmoeting en oordeelde dat beide partijen de gelegenheid te baat namen om hun vriendschap en samenwerking te hernieuwen, zo vertelden bronnen aan El Español. Misverstanden over Pedro Sánchez en verschillende ministers werden uit de weg geruimd.

"Deze bezoeken vinden vaak plaats, maar deze keer willen ze een einde maken aan alles wat verband houdt met deze spionageaffaire en een nieuwe fase van samenwerking ingaan", benadrukten de inlichtingenbronnen. Zij voegden eraan toe dat Marokko en Spanje met deze daad hun samenwerking in de strijd tegen drugshandel, illegale immigratie en terrorisme willen intensiveren.

Lees ook: Marokko van lijst landen die Pegasus mogen gebruiken gehaald

De goede betrekkingen tussen Spanje en Marokko moeten worden gezien tegen de achtergrond van de crisis tussen Spanje en Algerije. De reden hiervoor was het besluit van Pedro Sanchez om het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara te steunen. De gevolgen werden duidelijk gevoeld. Algerije schortte zijn verdrag van vriendschap, goed nabuurschap en samenwerking met Spanje op, wat de facto het einde van de handel tussen beide landen betekende.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team