Zoeken

Spanje "helpt" Marokkaanse diaspora brandstof te betalen

11 juli 2022 - 19:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Om de doorreis van de Marokkaanse diaspora naar Marokko via Spaanse havens te vergemakkelijken, zal de Spaanse overheid in het kader van de Operatie Marhaba 2022 meer dan 26 miljoen euro uitgeven.

Na twee jaar te zijn opgeschort wegens de gezondheids- en diplomatieke crises tussen Spanje en Marokko, is Operatie Marhaba dit jaar hervat. Naar schatting zullen dit jaar meer dan 3 miljoen Marokkanen uit Europa en 700.000 voertuigen via de Spaanse havens reizen, voornamelijk via Algeciras en Tarifa.

Lees ook: Operatie Marhaba: speciale regelingen getroffen in Sebta

De kleinhandelsprijzen voor aardolieproducten zoals benzine, diesel A, diesel A+ en biodiesel zijn in Marokko verlaagd bij koninklijk besluit 6/2022 van 29 maart, om de economische en sociale gevolgen van de oorlog in Oekraïne op te vangen. In Spanje geldt een korting van 0,20 euro per liter in alle Spaanse benzinestations, meldt El Cierre Digital.

Ook de Marokkaanse diaspora die door Spanje reist, zal van deze maatregel profiteren. Alleen al in juli zal Spanje meer dan 13 miljoen euro moeten uitgeven. Met 700.000 voertuigen met een gemiddeld volume van 70 liter die elke 1000 kilometer in Spanje worden bijgetankt, komt dit overeen met 9,8 miljoen euro. Daar komt nog 3,5 miljoen euro bij voor het verbruik van voertuigen uit Frankrijk en Portugal.

Lees ook: Spaanse politie kan toevloed Marokkaanse diaspora niet meer aan

Dit bedrag moet verdubbeld worden, want als zij naar Europa terugkeren, zullen wereld-Marokkanen voor hetzelfde bedrag tanken. Het totaalbedrag komt dan op ongeveer 26,6 miljoen euro voor de Spaanse regering. Deze cijfers hebben alleen betrekking op Operatie Marhaba en houden geen rekening met de verplaatsingen van de duizenden Duitse, Franse, Nederlandse, Belgische, Scandinavische en Britse toeristen die in deze zomermaanden met hun caravans en woonwagens door Spanje trekken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team