Zoeken

Broers in Spanje veroordeeld voor dood Marokkaan in Syrië

14 juni 2022 - 18:20 - Wereld

©

Drie broers, leden van een in het Spaanse Badalona (Barcelona) gevestigde terroristische organisatie, zijn vrijdag door de Spaanse justitie tot 8 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de dood van een jonge Marokkaan. Hij werd door hen geïndoctrineerd en kwam om bij een bombardement in Syrië toen hij aan de zijde van Daesh vocht.

De drie broers ronselden Mohamed Kaouch, een jonge Marokkaan uit dezelfde stad, en stuurden hem naar Syrië om te gaan vechten. De jongeman werd gedood bij een bombardement. De rechtbank was van oordeel dat de drie verdachten, die eerder al waren veroordeeld voor lidmaatschap van een criminele organisatie, terroristische acties hadden uitgevoerd in conflictgebieden, in dit geval in Syrië.

Lees ook: Spanje zet Marokkaanse tweeling uit die naar Syrië wilde

Volgens de rechtbank radicaliseerde Kaouch in 2008 in de Modelo gevangenis in Barcelona, waar hij werd geïndoctrineerd door een Marokkaanse gevangene, een zekere Mohamed Rifi. In 2012 reisde Kaouch naar Marokko met een andere jongeman die ook de bijeenkomsten van de drie broers had bijgewoond. In 2014 kreeg hij een visum voor Turkije, van waaruit hij naar Syrië reisde om er aan de zijde van Daesh te vechten.

Kaouch bleef tot 2016 in contact met zijn familie in Spanje. Dat jaar deelden zijn zussen, die hem naar Marokko hadden vergezeld, zijn familie mee dat hij bij een bombardement in Syrië was omgekomen. De rechtbank heeft haar beslissing gebaseerd op de getuigenis van een beschermde getuige die de terreurgroep bij de politie had aangegeven.

Lees ook: 16 mei 2003, pijnlijke wake-up call voor Marokko

De drie broers van hun kant hebben tijdens de hoorzitting in april de beschuldigingen tegengesproken. Zij verklaarden dat zij niet waren verwikkeld in activiteiten van rekrutering, indoctrinatie of radicalisering. "Niet alle moslims zijn radicalen", zei één van hen, die verklaarde dat de bijeenkomsten werden bijgewoond door "vrienden en familieleden".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team