Zoeken

Marokko-Algerije: oorlog onvermijdelijk volgens Algerijnse journalist

3 februari 2023 - 14:00 - Wereld

©

Op 18 januari vond een geheime bijeenkomst van de Algerijnse militaire top plaats. De gesprekken gingen over de toenemende intensivering van de militaire samenwerking tussen Israël en Marokko. Dit blijft voor irritatie zorgen in Algerije.

"Algerije voelt zich meer dan ooit een doelwit van deze nieuwe militaire alliantie. Het Algerijnse leiderschap betwist niet dat Marokko probeert de stationering van Israëlische troepen op zijn grondgebied te vergemakkelijken. Bovendien wil het land moderne Israëlische uitrusting aanschaffen," verklaarde de Algerijnse journalist Abdou Semmar in het programma Mag’hreb op i24News.

Lees ook: Begroting Algerije: 7,7 miljard dollar voor Polisario

Volgens de journalist heeft de Algerijnse inlichtingendienst president Abdelmadjid Tebboune laten weten dat Marokko mogelijk een logistieke basis voor Israëlische drones heeft opgezet in Oujda, nabij de Algerijnse grens. "De juistheid van deze informatie is moeilijk te controleren, maar voor Algiers staat vast dat Marokko en Israël meer dan ooit verbonden zijn en dat het machtsevenwicht in de Maghreb radicaal aan het veranderen is. De militaire betrokkenheid van Israël in de regio bevoordeelt Marokko," aldus Semmar.

Een escalatie tussen Marokko en Algerije zou volgens de Algerijnse journalist onvermijdelijk zijn, aangezien het Algerijnse bestuur zich openlijk verzet tegen de normalisering van de betrekkingen met Israël, die als een "samenzwering" wordt beschouwd. "Volgens Algerije kan een Marokko met Israëlische militaire steun heel gemakkelijk het Polisario verpletteren en de expansionistische ambities van Marokko in de regio verwezenlijken", vervolgde Abdou Semmar.

Lees ook: Provocatie in Algerije: kleinzoon Mandela roept op tot oorlog tegen Marokko

"Algerije had Rusland als leverancier, maar nu het Russische materieel relatief ineffectief is gebleken in Oekraïne, is het Algerijnse leiderschap bezorgd en wil het het machtsevenwicht met Marokko en zijn Israëlische bondgenoot herstellen, met de hulp van Frankrijk", aldus de journalist. Vorige week was de Algerijnse chef-staf Said Chengriha voor een officieel bezoek in Parijs.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team