Zoeken

Marokko, Israël en Frankrijk beschuldigd van "destabiliseren" Algerije

5 juni 2023 - 18:00 - Wereld

©

Twee kranten die nauwe banden hebben met de Algerijnse inlichtingendiensten, melden dat er op 29 mei in Israël een ontmoeting zou hebben plaatsgevonden tussen de Israëlische, Marokkaanse en Franse inlichtingendiensten, met als doel Algerije te "destabiliseren".

De Algerijnse kranten El Khabar en L’Expression schrijven dat ze deze informatie verkregen "van zeer betrouwbare veiligheidsbronnen". Volgens El Khabar namen twaalf Marokkaanse en vijf Franse hoge officieren deel aan de bijeenkomst, die tot doel zou hebben "Algerije te destabiliseren door onlusten te veroorzaken in vier wilayas".

Lees ook: Marokko-Algerije-Spanje: kroonprins Libië zou spanningen verminderen "als hij zou regeren"

"Veiligheidsbronnen melden dat de destabilisatie actie zich richt op zeer specifieke doelen, verspreid over het land. Algiers, Oran, Tizi Ouzou en Bejaia zijn het doelwit van gewelddadige onlusten", verklaart Brahim Thakharoubt, journalist bij L’Expression. Hij hekelt "een goed gestructureerd plan dat klaar is om in werking te worden gesteld om het hele land door elkaar te schudden door verschillende segmenten die het land sterk maken als doelwit te nemen: de economie, de politiek, de diplomatie en natuurlijk het nationale leger, dat de ruggengraat van het land vormt".

Lees ook: Marokko beschuldigd van voeren drugsoorlog tegen Algerije

De twee media voegen eraan toe dat de bijeenkomst van Israëlische, Marokkaanse en Franse officieren in Tel Aviv ook bedoeld is om de alliantie tussen Algerije en Tunesië te vernietigen en de Tunesische president Kaies Essaied te ondermijnen. Volgens El Khabar draagt de actie de naam "Loup" (Wolf).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team