Zoeken

Algerije zet leger in bij Marokkaanse grenzen

7 juni 2023 - 10:00 - Wereld

©

Algerije heeft zijn militaire aanwezigheid aan de grens met Marokko versterkt. Verschillende goed uitgeruste legertroepen zijn naar verluidt ingezet in Hammaguir, niet ver van Béchar en de Marokkaanse grens, om een mogelijke militaire aanval van het koninkrijk af te wenden.

De militaire leiding van het Algerijnse leger en de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune hebben de massale inzet van militaire troepen aan de Marokkaanse grenzen bestudeerd en goedgekeurd tijdens de vergadering van de Hoge Veiligheidsraad op 1 juni. Tijdens die vergadering legde stafchef Said Chengriha van het Algerijnse leger, een actieplan voor aan de Algerijnse president dat uitgaat van een zeer hoog risico op militaire escalatie met Marokko vanaf september, zo vertelden Algerijnse bronnen aan Maghreb Intelligence.

Lees ook: Polisario hekelt controle Sahara-luchtruim door Marokko

De Algerijnse legerleider rechtvaardigt zijn vrees door de toename van Marokkaanse militaire aanvallen tegen milities van het Polisario Front op de Marokkaanse grensbarrière die de Sahara scheidt van het gebied dat wordt bezet door Polisario-troepen. Chengriha zegt zich ook zorgen te maken over de Marokkaanse drones en het nieuwe geavanceerde materieel dat vanuit de lucht de grenzen en de Algerijnse strijdkrachten moet bewaken en bespioneren.

Lees ook: Marokko-Algerije: Abdelmadjid Tebboune betreurt situatie

De hoge officier voorspelt een onvermijdelijk risico op een botsing tussen Algerijnse luchtafweer en Marokkaanse gewapende drones, evenals een intensivering van de gevechten tussen het Polisario en de Marokkaanse strijdkrachten, gezien het feit dat de wapenstilstand sinds november 2022 wordt geschonden. Militaire aanvallen op het Polisario zouden ertoe kunnen leiden dat Marokko locaties in de buurt van de Algerijnse grenzen raakt, zegt het hoofd van het Algerijnse leger. Hij kondigt in dat geval dan ook represailles aan. Een gewapend conflict tussen Marokko en Algerije zou echter de hele Maghreb in een ongekende crisis kunnen storten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team