Zoeken

Alliantie Marokko-Israël boezemt Spanje angst in

17 maart 2023 - 21:00 - Wereld

©

De versterking van de militaire samenwerking tussen Marokko en Israël baart Spanje zorgen, vooral bij defensie. Het Europees land vreest dat dit het machtsevenwicht in het westelijke Middellandse Zeegebied zal -verstoren.

"Spanje heeft haar strategische neutraliteit met betrekking tot de Westelijke Sahara verkwanseld, waardoor een tactisch en diplomatiek voordeel verloren gaat in het geval van een toekomstig crisisscenario. In zo’n scenario is de alliantie van Israël met Marokko een zorgwekkende indicator voor ons", vertelde een Spaanse legerambtenaar aan El Confidencial. Volgens een ander is "Israël voor Marokko een manier om zijn arsenaal sneller te moderniseren, zijn relatie met de Verenigde Staten te versterken en de bilaterale relatie met Spanje onder druk te zetten". Andere militaire geïnterviewden vrezen dat Europa en de NAVO door de urgentie van de oorlog in Oekraïne, de zuidelijke flank zullen negeren.

Lees ook: Marokko kocht mogelijk F-16 Sufa gevechtsvliegtuigen van Israël

Javier Jordán, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit van Granada, zegt dat "een scenario van een gewapend conflict met Marokko zeer onwaarschijnlijk is, hoewel de oorlog in Oekraïne ons ook wel laat zien dat het niet onmogelijk is". Het probleem bevindt zich volgens hem eerder in "het spel in de grijze zone, een rivaliteit die je niet als een oorlog kan beschouwen en die gebruik maakt van hybride strategieën zoals migratie en de economische verstikking van Ceuta en Melilla...". Via zijn bondgenootschap met Israël wint Marokko terrein in vergelijking met Spanje, zowel op vlak van ontrading als op diplomatiek niveau, nu het koninkrijk de bevoorrechte partner van de Verenigde Staten zijn in de regio, analyseert de expert.

"Gezien de defensie-industrie en de Marokkaanse strijdkrachten, is het in ons belang dat Marokko een sterk bevriend land in Noord-Afrika is", zegt luitenant-generaal Juan Montenegro, voormalig Spaans vertegenwoordiger in de militaire comités van de NAVO en de Europese Unie. Sinds de normalisering van de betrekkingen met Israël heeft Marokko verschillende Israëlische drones aangeschaft, waaronder de Harop kamikazedrone en de Heron, WanderB en ThunderB, en Hermes 900 verkenningsdrones. De twee landen zijn ook van plan om twee fabrieken op te richten voor de productie van kamikaze drones of munitie in Marokko.

Lees ook: Luchtmacht: Marokko en Israël versterken samenwerking

Naast Israëlische drones beschikt Marokko ook over Chinese (Wing Loong), Turkse (Bayraktar TB2) en Amerikaanse (MQ-A1 Predator en MQ-9B SeaGuardian) drones. Het koninkrijk zou ook het Israëlische Iron Dome en het Israëlische Barak MX luchtafweersysteem hebben aangeschaft. Het militaire budget van Marokko bereikte dit jaar 5 miljard euro. Toch is het nog ver verwijderd van het militair budget van Algerije, dat ongeveer 10 miljard euro bedraagt, of dat van Spanje met meer dan 12 miljard euro.

Bladna.nl