Zoeken

Begroting Algerije: 7,7 miljard dollar voor Polisario

27 januari 2023 - 20:00 - Wereld

©

Het Polisario ontvangt jaarlijks een budget van 7,7 miljard dollar uit de begroting van Algerije, waar een groot deel van de bevolking in armoede leeft.

Het budget van de Polisario-milities werd bekendgemaakt tijdens hun laatste congres. Het bedraagt 7,7 miljard dollar en komt uit de schatkist van de Algerijnse staat, meldt Assabah. De krant voegt eraan toe dat het geld wordt onttrokken aan de Algerijnse bevolking die vaak gebukt gaat onder armoede en uren in de rij staat voor melk, olie of aardappelen. Het geld dat naar de separatistische beweging gaat zou geïnvesteerd kunnen worden om banen te creëren voor de Algerijnse jongeren, aldus het dagblad.

Lees ook: Polisario bedreigt Koning Mohammed VI

Tegenstanders van het Algerijnse regime beschuldigen de separatisten ervan het geld van het Algerijnse volk op te potten door de militaire junta te chanteren en internationale hulp om te leiden. Het Polisario is volgens hen betrokken bij het witwassen van geld, de financiering van terrorisme en het gebruik van geld uit illegale handel. Daarnaast werken ze ook samen met de Libanese Hezbollah, de gewapende vleugel van Iran in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, en met de Iraanse Revolutionaire Garde en de door terroristische groeperingen getrainde strijdende partijen in Syrië.

Lees ook: "Algerije koestert obsessieve vijandigheid" jegens Marokko

Volgens deze tegenstanders, met name Hichem Abboud, Anouar Malek, Amir D.Z, Oualid Kébir en Abdou Semmar, die in het buitenland in ballingschap leven, zijn de miljarden bedoeld om de territoriale integriteit van Marokko te ondermijnen en daarmee ook de belangen van de Arabische landen, Noord-Afrika en de Sahel. Verder merkt de krant op dat Polisario-functionarissen vaak reizen tussen Iran, Algerije, Syrië en Zuid-Afrika om onder meer geld wit te wassen en wapens te kopen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team