Zoeken

Provocatie in Algerije: kleinzoon Mandela roept op tot oorlog tegen Marokko

16 januari 2023 - 13:00 - Wereld

©

Algerije heeft opnieuw gebruik gemaakt van een sportevenement om Marokko aan te vallen. Tijdens de opening van de African Championship of Nations (CHAN) op vrijdagavond, werd Zwelivelile Mandela, de kleinzoon van Nelson Mandela én bekende tegenstander van Marokko, uitgenodigd als spreker. De Zuid-Afrikaanse politicus riep op tot een oorlog tegen het koninkrijk om "de Westelijke Sahara te bevrijden van het onrecht".

Zwelivelile Mandela werd ontvangen door de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune en stond als gastspreker op het podium voor de opening van het Afrikaans voetbaltoernooi. Hij riep op tot een oorlog tegen Marokko. "Laten we vechten om de Westelijke Sahara te bevrijden van het onrecht", zei hij tijdens zijn toespraak.

Lees ook: Voor Algerije heeft Marokko nog nooit de CHAN gewonnen

Zijn boodschap zorgde voor boze reacties van Marokkanen op sociale media. In het koninkrijk worden zijn uitspraken geïnterpreteerd als een "provocatie" en een "gebrek aan respect" voor het Marokkaanse volk.

Lees ook: CHAN 2023: Algerije wijst verzoek van Marokko af

Het Marokkaans elftal kon niet deelnemen aan het African Championship of Nations vanwege de moeilijkheid om naar Algerije te reizen om hun titel te verdediging. De Algerijnse autoriteiten hebben geen toestemming gegeven voor een directe vlucht van de nationale ploeg met Royal Air Maroc naar Constantine.

Bladna.nl