Zoeken

Algerije boos op Europees Parlement vanwege Marokko

15 mei 2023 - 11:00 - Wereld

©

Terwijl het Europees Parlement het resolutievoorstel over de situatie van journalisten in Marokko, met name Omar Radi, vanwege een procedurefout "heeft begraven", stemde het afgelopen donderdag voor een resolutie waarin Algerije wordt opgeroepen om journalist Ihsane El Kadi vrij te laten. Dit zorgt voor kwade reacties in het buurland.

Algerije verzet zich tegen de resolutie van het Europees Parlement waarin het wordt opgeroepen om journalist Ihsane El Kadi vrij te laten. "Is de instelling nu, na 25 jaar, gedwongen om Algerije aan te vallen om de interne netwerken van de Makhzen in het Europees Parlement gerust te stellen?", schrijft het Algerijnse persbureau APS.

Lees ook: Marokko leert Algerije lesje over persvrijheid

"Beweren dat Algerije geen land van vrijheden is, of het nu gaat om persvrijheid of andere gebieden, is niets meer dan valse beschuldigingen", verklaarde de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune begin mei. Hij verzekerde ook dat de berichten over Algerijnse journalisten die in de gevangenis zitten vanwege hun overtuigingen "vals" zijn.

Lees ook: Nederland kon onschuld Omar Radi aantonen maar deed dat niet

Volgens de Algerijnse president werd journalist Ihsane El Kadi veroordeeld omdat hij financiering van buitenlandse partijen had ontvangen, een daad die geen enkel land zou accepteren. Het Europees Parlement heeft aan Algiers ook gevraagd om "het Wetboek van Strafrecht te herzien", een verzoek dat zeer slecht werd ontvangen door de Algerijnse autoriteiten.

Bladna.nl