Zoeken

Algerije probeert militair overwicht op Marokko te behouden

6 januari 2022 - 09:40 - Marokko

©

Als gevolg van de ondertekening van de overeenkomst inzake militaire samenwerking tussen Rabat en Tel Aviv op 24 november, probeert de Algerijnse regering haar steun te tonen aan Palestina en de betrekkingen met Rusland en Iran te verstevigen.

"De Mossad bevindt zich aan onze grens," schreef het Algerijnse dagblad L’Expression na het bezoek van de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz aan Rabat. Marokko en Israël zijn een "vieze militaire bondgenootschap" aangegaan, zei de Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken Ramtane Lamamra in december.

Lees ook: Marokko heeft geen ambassadeur meer in Algerije

De ondertekende intentieverklaring vond plaats tegen de achtergrond van een toenemende crisis tussen Algerije en Marokko over de Sahara-kwestie. Eind augustus heeft Algerije de diplomatieke banden met Marokko verbroken en zijn luchtruim voor Marokkaanse vliegtuigen gesloten. Algiers heeft ook besloten de gaspijpleiding Maghreb-Europa, die door Marokko loopt en Spanje en Portugal van gas voorzag, niet verder te gebruiken, zo meldt El Confidencial.

Door deze militaire afspraak tussen Rabat en Tel Aviv voelt Algerije zich ondanks zijn militaire kracht bedreigd. "Israëls alliantie met Marokko betekent dat Rabat op lange termijn een militair overwicht op Algiers kan krijgen en de dominerende macht in de regio kan worden," zegt Riccardo Fabiani, een expert in Noord-Afrikaanse kwesties van de denktank International Crisis Group. Algerije was reeds verontrust over de goede relaties tussen Marokko en de Verenigde Staten, een geprivilegieerde partner waarmee het koninkrijk gezamenlijke militaire oefeningen uitvoert en die het Marokkaanse karakter van de Sahara heeft erkend.

Lees ook: Marokko, een opkomende militaire macht in de regio

Om zijn militaire overwicht op Marokko, dat zijn leger constant moderniseert, te behouden, heeft Algerije de banden met zijn militaire bondgenoot Rusland versterkt en discrete banden op het gebied van cyberveiligheid aangeknoopt met Iran, dat zich ook heeft uitgesproken voor het verbreken van de banden met Marokko.

Algerije wil ook zijn betrekkingen met Palestina versterken. Twee weken na het werkbezoek van Benny Gantz aan Rabat werd Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, in Algiers verwelkomd door president Abdelmajid Tebboune, die bij die gelegenheid heeft beloofd dat de Palestijnse zaak centraal zou staan op de Arabische top die in maart in Algiers is gepland. Het is erg waarschijnlijk dat verscheidene Arabische landen, waaronder Marokko, deze bijeenkomst niet zullen bijwonen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team