Zoeken

Satellietfoto nieuwe militaire basis bij Rabat

6 januari 2022 - 17:40 - Marokko

©

Marokko heeft een nieuwe luchtverdedigingsbasis gebouwd in Sidi Yahya el-Gharb, 80 km ten noordoosten van de hoofdstad Rabat.

Satellietbeelden van de basis zijn gemaakt met Google Earth en door een anonieme bron aan Defense News verstrekt, omdat de exacte coördinaten van de basis om redenen van nationale veiligheid niet bekend mogen worden gemaakt. "De faciliteit is zeker een luchtverdedigingsbasis," zegt Jeffrey Lewis, een onderzoeker aan het Middlebury Institute for International Studies in Monterey, nadat hij op 2 januari de coördinaten van de beelden had ontvangen.

Lees ook: Marokko en Israël willen een militaire basis opzetten bij Melilla

De bouw van de basis begon in 2017 met de aankoop van 24 Sky Dragon 50-grond-luchtraketten voor de middellange afstand van China North Industries Group Corporation Limited (NORINCO). De basis werd in augustus 2020 in gebruik genomen en bestrijkt een oppervlakte van ongeveer 40 hectare.

"De Sidi Yahia el-Gharb basis ligt midden in grote Marokkaanse steden," zegt Abdel Hamid Harfi, een andere expert. Hij stelt dat de basis een onderhoudscentrum, militaire accommodatie en andere administratieve gebouwen omvat.

Lees ook: Marokko, een opkomende militaire macht in de regio

Mohammad Shkeir, een Marokkaanse militaire en veiligheidsdeskundige, denkt dat "deze basis luchtverdedigingssystemen uit China, de Amerikaanse Patriot-raketsystemen en de onlangs verworven Israëlische verdedigingssystemen zou kunnen gebruiken".

Volgens Lewis zouden grond-lucht raketsystemen zoals de FD-2000 kunnen worden gestationeerd in de grotere hangars van de basis. "Als Marokko FD-2000B SAM’s van China heeft gekocht, zullen ze daar waarschijnlijk worden ondergebracht," legt hij uit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team