Zoeken

Polisario blijft Marokko uitdagen

9 februari 2022 - 10:20 - Marokko

©

Het Polisario-front stelt dat het door zal gaan met aanvallen op Marokkaanse legerposten in de Sahara om Marokko ertoe aan te zetten terug te slaan met drone-aanvallen.

In zijn laatste bericht verklaart het Polisario een Marokkaanse basis in Guelta, in de regio Mahbes te hebben uitgeschakeld, waarbij 30 soldaten om het leven zijn gekomen, aldus Atalayar, die benadrukt dat de onafhankelijkheidsbeweging beseft dat het een oorlog met Marokko onmogelijk kan winnen. Al wat het probeert te doen is Marokko te provoceren en het zover te krijgen dat het terugslaat op zijn aanvallen, om zich vervolgens bij de internationale gemeenschap te profileren als een "slachtoffer van de bezetting".

Lees ook: Ramtane Lamamra reageert op oorlogsdreiging Marokko-Algerije

In de voorbije maanden heeft het Marokkaanse leger diverse aanvallen met onbemande vliegtuigen uitgevoerd op milities van het Polisario, waarbij naar verluidt in april het hoofd van de Saharaanse gendarmerie, Addah el Bendir, werd gedood.

Slechts enkele weken voor de Euro-Afrikaanse top in Brussel, heeft Algerije al zijn diplomatie ingezet om Brahim Ghali als president van de Democratische Arabische Republiek Sahrawi, aan de top te laten deelnemen. Volgens Marokko worden alleen Afrikaanse staten uitgenodigd die elk afzonderlijk door Brussel erkend zijn, waardoor een deelname van de leider van het Polisario uitgesloten is.

Lees ook: Verenigde Staten nemen conflict Marokko-Algerije "zeer serieus"

Overigens wacht Rabat nog altijd op een vernieuwd standpunt van Spanje in het Sahara-conflict. Het koninkrijk zou graag zien dat Spanje, als lid van de Groep Vrienden van de Sahara, samen met de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en Frankrijk, zijn standpunt herziet en zo ook een belangrijke stap zet naar de normalisering van de betrekkingen met Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team