Zoeken

Koning Abdullah II wil bemiddelen in crisis Rabat -Algiers

21 december 2022 - 21:00 - Wereld

©

Koning Abdullah II van Jordanië zou zich bereid hebben verklaard de betrekkingen tussen Rabat en Algiers te helpen herstellen. De onderhandelingen zijn naar verluidt goed gevorderd en zouden de regionale samenwerking nieuw leven kunnen inblazen.

Volgens de Spaanse krant La Vanguardia zou de Jordaanse koning hebben toegezegd een ontmoeting te organiseren tussen de Algerijnse president en Koning Mohammed VI in Zwitserland. De pogingen van de "bemiddelaar" zouden door Algerije zijn goedgekeurd.

Lees ook: Koning Mohammed VI reikt opnieuw de hand aan Algerije

"Wij steunen de bemiddeling van Koning Abdullah om de Marokkaans-Spaanse gasleiding te heropenen. Ik denk dat dit zeer snel kan gebeuren en een stap zal zijn naar de normalisering van de handelsbetrekkingen met Spanje", aldus een Algerijnse diplomaat die niet bij naam genoemd wilde worden.

De relaties tussen Marokko en Algerije zijn altijd moeilijk geweest en zijn mettertijd bekoeld, vooral sinds 1994 toen Rabat besloot een visumplicht in te stellen voor Algerijnse onderdanen na een moordaanslag in Marrakech. Als reactie besloot Algerije zijn grenzen met Marokko te sluiten. Dit leidde tot een reeks conflicten en het verbreken van de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen in 2021.

Lees ook: Algerije reageert op afwezigheid Koning Mohammed VI op Arabische top

Na het mislukken van de top van de Arabische Liga in Algiers afgelopen november, heeft Koning Mohammed VI president Abdelmadjid Tebboune opnieuw uitgenodigd in Marokko voor een "dialoog".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team