Zoeken

Algiers geeft geen teken van opening naar Rabat

23 december 2022 - 20:00 - Wereld

©

In de media wordt gesproken over een Jordaanse bemiddeling om de Marokkaans-Algerijnse crisis op te lossen omdat deze tot ongenoegen van de Arabisch-islamitische wereld blijft aanslepen, maar Algiers geeft geen teken van toenadering tot Rabat.

Koning Abdullah II heeft in de marge van zijn staatsbezoek aan Algiers op 3 en 4 december een routekaart voorgesteld voor de hervatting van de diplomatieke betrekkingen tussen Algerije en Marokko, meldt Maghreb Intelligence. De monarch heeft ook de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune gevraagd om de pijpleiding Maghreb-Europa (GME) te heropenen. Die werd eind oktober 2021 door Algiers stilgelegd en het contract ervan werd niet verlengd. De uitvoer van aardgas naar Spanje via Marokko stopte daardoor volledig.

Lees ook: Koning Abdullah II wil bemiddelen in crisis Rabat -Algiers

Vanuit Algiers bevestigde echter geen enkele officiële bron de Jordaanse bemiddeling om de Marokkaans-Algerijnse crisis op te lossen. "De kwestie werd niet eens ter sprake gebracht tijdens de persoonlijke ontmoeting tussen de twee staatshoofden van Jordanië en Algerije", aldus de website Algérie-expat. De Algerijnse autoriteiten geven Marokko geen enkele hoop op normalisering van de betrekkingen.

Lees ook: Jordanië wil bemiddelen in crisis Marokko-Algerije

Algiers beweert geen bemiddelaar meer te willen sinds de eenzijdige verbreking van de diplomatieke betrekkingen met Marokko. In mei meldde APS in een verklaring dat de Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken Ramtane Lamamra "geen bemiddeling met Algiers zou dulden" en dat het standpunt van het land "duidelijk" was.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team