Zoeken

Klimaat Frankrijk over enkele tientallen jaren identiek aan Marokko

22 juli 2022 - 10:20 - Wereld

©

François Gemenne, docent aan Sciences Po Paris, onderzoeker aan de Universiteit van Luik en specialist in geopolitieke milieuvraagstukken, beweert dat het klimaat in Frankrijk over enkele tientallen jaren op dat van Marokko zal lijken.

Sinds enkele weken zorgen warme luchtmassa’s uit de Marokkaanse Sahara voor warmterecords in Frankrijk. De temperaturen liepen op tot 42,6°C. "De voorspellingen van de klimaatmodellen van 10 of 20 jaar geleden worden elke week alleen maar bevestigd," zei François Gemenne in een interview met Radio Classique. Hij stelt temperatuurafwijkingen vast die "ongeveer 15 tot 20 graden bedragen van wat men de normale seizoenstemperatuur noemde".

Lees ook: Noord-Marokko heeft dorst

"Warmere zomers zijn er altijd geweest maar wat nu zo kenmerkend is dat, als gevolg van de klimaatverandering, deze hittegolven steeds vaker voorkomen. Het is nu de 3ᵉ of de 4ᵉ sinds de lente - en vooral deze hittegolven worden steeds intenser. Dit verklaart waarom het ene temperatuurrecord na het andere sneuvelt en waarom deze records zullen blijven sneuvelen. Daarom kunnen deze herhaalde hittegolven niet vergeleken worden met de geïsoleerde hittegolven van 1911 en 1976," verklaarde hij. Gemenne publiceert regelmatig voor de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering (IPCC).

De deskundige geeft ook aan dat de temperaturen in Frankrijk hoger liggen dan het wereldgemiddelde. "Warme luchtmassa’s worden aangevoerd vanuit de Sahara en worden niet meer weggeduwd zoals in het verleden, want het noorden van het continent, Groenland en Siberië warmen nog sneller op. Dit betekent dat deze warme luchtmassa’s boven Europa zullen blijven. Dit verklaart waarom hittegolven nu vaker zullen voorkomen. Het gaat om een frequentie van 3 tot 4 keer meer in Europa dan in andere streken op dezelfde breedtegraad."

Lees ook: Marokko en Nederland willen drinkwater produceren uit vocht in de lucht

"Frankrijk zal over een paar jaar een klimaat hebben dat dat van Italië of Spanje benadert. Over enkele tientallen jaren zal het klimaat dan lijken op dat van Marokko of Algerije.", aldus de expert.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team