Zoeken

Hoofddoek op school: TikTok generatie

5 oktober 2022 - 12:00 - Wereld

©

Sinds enkele weken wordt TikTok overspoeld door korte video’s over het dragen van hoofddoeken in scholen. De Raad van Moskeeën van de Rhône (CMR) in Frankrijk, is van oordeel dat dit een "provocerend en onverantwoordelijk gedrag" is van een "zeer kleine minderheid van Franse moslimjongeren".

In een verklaring zegt CMR-voorzitter Kamel Kabtane dat hij zich zorgen maakt over de manier waarop discussies over religieuze kleding op scholen plaatsvinden. Niet enkel wordt de wet van 2004 over het verbod op religieuze symbolen ter discussie gesteld, maar er wordt ook "een strenge islamitische leer" bevorderd, meldt La Croix. De krant wijst er eveneens op dat de video’s ook worden gepubliceerd door "jonge christelijke vrouwen die de verdiensten van de sluier aanprijzen".

Lees ook: Hijab bron van discriminatie op Europese werkplek

"In een giftig klimaat rond de kwestie van de zichtbaarheid van religieuze symbolen in ons land, vereist de situatie dat de vertegenwoordigers van moslims tot rust komen en een stap terug zetten. De CMR onderstreept ook haar gehechtheid aan het beginsel van secularisme, zoals dat oorspronkelijk werd opgevat en vertaald in de wet van 1905," meldt Saphirnews.

De Raad roept de Franse staat op tot het vinden van een doeltreffende oplossing voor het probleem, om "deze jongeren te helpen uit de marginalisering te treden waarin ze vastzitten". Kamel Kabtane "doet een beroep op de pedagogische vaardigheden van het onderwijzend personeel en op een kalmering van de publieke opinie". De CMR vraagt de gezinnen ook om hun rol ten volle te spelen "om een verergering van de situatie te voorkomen, die zou kunnen leiden tot nieuwe verhitte discussies rond het thema van de Islam in het politieke en mediadebat".

Lees ook: 19-jarige dochter van Martine werd moslima (podcast)

De CMR stelt ook voor een TikTok-kanaal op te richten om een tegengewicht te bieden aan de video’s die worden geplaatst door "geïmproviseerde predikers die hun achterlijke of gefantaseerde visie op religie uitstorten". Volgens de Raad "is het belangrijk om passende oplossingen te vinden voor de toekomst van onze jeugd".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team