Zoeken

"Sebta, Melilla, de eilanden en de rotsen zijn Spaans"

19 september 2022 - 18:00 - Wereld

©

Carlos Echeverria, directeur van het Observatorium van Sebta en Melilla, verklaarde dat de twee autonome steden en de aangrenzende eilanden en rotsen "tot Spanje behoren en als zodanig moeten worden verdedigd".

"Als ik het over de eilanden en de aangrenzende rotsen heb, betekent dit dat er in Noord-Afrika verschillende andere gebieden zijn die al eeuwenlang Spaans zijn. Het is tijd dat wij Spanjaarden, de overheid en de burgers, begrijpen dat deze gebieden deel uitmaken van ons bestaan als natie en dat we dus klaar zijn om ze te verdedigen," zei Echeverria in een interview met Ceuta Television.

Lees ook: Ex-Spaanse minister vertelt over crisis Leila-eiland

Sinds de crisis op het eiland Leila in 2002 zijn deze gebieden niet meer "geïnventariseerd". "Nu, 20 jaar later, kunnen we over deze zaken praten zonder ingewikkeld te doen en zonder onze buren ongerust te maken. Na de grenssluiting beseften wij dat Sebta en Melilla kansen bieden die verder gaan dan onze betrekkingen met Marokko," zei hij. Hij wees erop dat het eiland Persil (Leila) duidelijk zichtbaar is op een kaart van Spanje die in 1995 door het ministerie van Openbare Werken en Stedenbouw is opgesteld.

Lees ook: Eerste openbare optreden van Koning Mohammed VI sinds Covid-besmetting

Gezien het huidige klimaat, gekenmerkt door de Russische inval in Oekraïne, "lijken deze problemen van ondergeschikt belang, maar dat waren ze nooit," zei Echeverria. Zijn conclusie is duidelijk. "We zitten in een fase van verwarring. Er is een ‘strategische afleiding’. Vandaag spreekt men over hybride conflicten tussen Spanje en Marokko, wat betreurenswaardig is, maar dat is de realiteit."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team