Zoeken

Marokko-Malaga: "boot-taxi" voor €20.000

29 maart 2024 - 13:00 - Marokko

©

Mensenmokkelaars vervoeren migranten in slechts een half uur van Marokko naar de Costa del Sol in rubberboten. Voor deze "express-service" moeten migranten tot 20.000 euro betalen.

De overtocht wordt gemaakt in semi-rigide boten - zoals die ook door drugshandelaren worden gebruikt - van 12 meter lang met twee krachtige buitenboordmotoren. Deze "boottaxi’s" komen regelmatig aan op de Costa del Sol, bevestigt Immaculada Rodriguez, de secretaresse-generaal van de Unified Association of Civil Guards (AUGC) van Málaga, aan Malaga Hoy. Ze benadrukt dat dit de nieuwste methode is die door criminele netwerken wordt gebruikt voor de mensensmokkel vanuit Marokko. De reis duurt amper een half uur en kost tussen de 10.000 en 20.000 euro per passagier.

Lees ook: Marokkanen slachtoffer van macaber netwerk in Spanje: lichamen duur verkocht

"Het draait allemaal om geldgewin. Elke boot kan zo’n 20 mensen vervoeren; doe de rekensom maar", aldus Rodriguez. De leden van de mensensmokkelorganisaties vermengen zich tijdens deze reizen met de migranten om te voorkomen dat ze worden betrapt. Ze zijn zich bewust van de straffen die ze riskeren voor mensensmokkel, lidmaatschap van een criminele organisatie en illegale toegang tot Spaans grondgebied met een boot die sinds 2018 verboden is.

Lees ook: Zes Marokkanen vermist in Algerije

Experts in de strijd tegen drugshandel zien in de regelmatige komst van deze "boottaxi’s" een bedreiging voor de toekomst van de hasjhandel vanuit Marokko. Anderen, zoals Francisco Mena, voorzitter van de anti-drugscoördinatiegroep Alternativas del Campo de Gibraltar, denken daar anders over. Hij beweert dat drugshandelaren deze route zullen blijven gebruiken "om de politionele druk te vermijden". Hij wijst erop dat de kust van Málaga 175 kilometer lang is en dat het aantal agenten in het gebied en de middelen die ze ter beschikking hebben ontoereikend zijn om deze handel te bestrijden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team