Zoeken

Guardia Civil bezorgd over massale stroom migranten op jetski’s

3 september 2022 - 12:40 - Wereld

©

De Guardia Civil heeft maandag gewaarschuwd voor de massale binnenkomst van migranten op jetski’s via de Straat van Gibraltar. Deze methode stelt smokkelaars in staat te ontsnappen aan patrouilleboten van de Guardia Civil, maar brengt ook honderden levens in gevaar.

"In Marokko vertrekken de smokkelaars in groepen op hun jetski’s alvorens zich op te splitsen. Op deze manier zorgen ze ervoor dat ze niet allemaal gepakt worden," vertelde Luis Bueno, secretaris van de Vereniging van Guardia Civil (AUGC) aan La Sexta. "Als alles goed gaat, laten ze de migranten aan de kust, maar als ze een patrouilleboot zien naderen, gooien ze hen in zee. Zij behandelen mensenlevens als gewone handelswaar."

Lees ook: Vijftigtal Marokkanen proberen naar Sebta te zwemmen

Deze praktijk is de laatste weken toegenomen. Tientallen jetski’s zijn aan de kust verschenen. "Afgelopen zaterdag waren er ongeveer 13," zegt Luis Bueno. Hij wijst op de vindingrijkheid van mensensmokkelaars die "hebben ingezien dat het gebruik van jetski’s zeer winstgevend is". Een jetski kan tot drie migranten vervoeren en kan ook worden gebruikt om drugs te transporteren.

Lees ook: Sherpa’s, nieuwe ontdekking Marokkaanse hasjdealers in Spanje

María del Carmen Villanueva, provinciaal secretaris van de AUGC, betreurde de toename van dit verschijnsel, dat "het leven van honderden mensen ernstig in gevaar brengt". Zij riep op tot een uitbreiding van de middelen en het personeel van de Guardia Civil in de regio om de mensenhandel doeltreffend te bestrijden. "Door zijn geografische ligging is de provincie een zeer gevoelig gebied dat een grotere aanwezigheid van politie vereist," aldus Villanueva.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team