Zoeken

Narco-helikopters tussen Marokko en Spanje: 150.000 euro per vlucht

1 april 2024 - 18:00 - Marokko

©

Criminele organisaties transporteren hasj niet langer alleen via de zee, maar ook via de lucht. De Guardia Civil heeft onlangs een drugsorganisatie opgerold die helikopters gebruikten om hasj van Marokko naar Spanje te smokkelen.

Vijf mensen werden gearresteerd, waaronder de piloot, Vitor Blaha. Hij is van Oekraïense afkomst en vloog ’s nachts met een omgebouwde helikopter op lage hoogte om grote hoeveelheden hasj naar Spanje te brengen.

Lees ook: Helikopter met 200 kilo hasj uit Marokko in beslag genomen in Malaga

Op 15 januari volgden de Guardia Civil van Malaga en de Marokkaanse Gendarmerie een helikoptervlucht die vanuit Marokko het Spaanse luchtruim binnenkwam. Na enkele minuten keerde de helikopter terug naar Spanje en werd hij bij de landing in een boerderij in Chiclana de la Frontera (Cádiz) gearresteerd. De piloot had 30 pakketten hasj met een gewicht van 795 kilo aan boord.

De piloten die deze narco-vluchten uitvoeren, zijn experts in nachtvliegen op lage hoogte. Ze worden door drugshandelaren ingehuurd vanwege hun expertise. De Guardia Civil had Blaha al sinds half 2023 in het vizier, nadat de Marokkaanse autoriteiten hen hadden gewaarschuwd voor een helikoptercrash in de regio Tanger.

Lees ook: Celstraf voor vervoeren drugs per helikopter vanuit Tetouan

Blaha heeft eigendommen aan de Costa del Sol en vloog voor een criminele organisatie die over twee helikopters beschikte: een in een boerderij in Sevilla en een in een boerderij in Cádiz. Volgens bronnen van het antidrugsdepartement van het ministerie van Binnenlandse Zaken kunnen piloten als Blaha tot 150.000 euro per vlucht verdienen, die amper een uur duurt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team