Zoeken

Marokkaanse hasjnetwerken vinden nieuwe zeeroute naar Spanje

5 oktober 2023 - 12:00 - Wereld

©

De strijd van Spanje tegen drugssmokkel neemt een nieuwe wending. Marokkaanse hasjnetwerken hebben hun routes verlegd naar de Catalaanse kusten door de toenemende druk in het zuiden.

De Catalaanse kusten worden overspoeld door ’narco-boten’, beladen met hasj uit Marokko. Reden hiervoor is de intensievere politieacties tegen drugsnetwerken in de Straat van Gibraltar. Deze trend is niet nieuw, zegt inspecteur Toni Salleres, hoofd van de centrale zone voor georganiseerde misdaad van de Mossos d’Esquadra. Hij herinnert eraan dat Catalonië tussen 2003 en 2008 een vergelijkbare situatie heeft meegemaakt. "De politiedruk in het zuiden van het schiereiland heeft deze organisaties waarschijnlijk gedwongen hun zeeroutes en logistieke centra in Catalonië te reactiveren. Vroeger was de hasjhandel over land, nu heeft de maritieme route weer de voorkeur gekregen, wat een bijna directe verbinding met Marokko mogelijk maakt", verklaarde de inspecteur tijdens een persconferentie.

Lees ook: Surrealistische achtervolging tussen Spaanse politie en Marokkaanse smokkelaars (video)

Dit jaar zijn in Catalonië al 38 onderzoeken naar hasjnetwerken gestart, waarbij 11.685 kilo drugs in beslag is genomen en 912 personen zijn gearresteerd. Sinds 2018 hebben de Mossos d’Esquadra meer dan 40 ton hasj in beslag genomen, waarvan de meerderheid (56%) over zee is vervoerd. "De AP-7 snelweg is de favoriete route voor drugssmokkelaars. En niet alleen voor hasj. Het is een snelle route die het schiereiland verbindt met de rest van Europa," lichtte Salleras toe.

Lees ook: Marine onderschept go-fast met 3 ton cannabis in Nador

Bovendien heeft de toename van narco-boten geleid tot meer geweld tussen rivaliserende bendes. Dit jaar zijn er al 13 gewelddadige incidenten tussen hasjhandelnetwerken geregistreerd, vergeleken met 7 in 2022.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team