10 april 2024 - 18:00 - Marokko
Bijna 25.000 criminelen van verschillende nationaliteiten, waaronder een groot aantal Marokkanen, runnen de 821 criminele organisaties die actief zijn in Europa. Dit blijkt uit een nieuw rapport van Europol over de cartografie van de meest bedreigende criminele netwerken voor de Europese Unie.
Deze organisaties opereren in ruim 40 landen, waaronder Albanië, Groot-Brittannië, Italië, Marokko en Turkije. Ze zijn vooral actief in de handel in cocaïne, maar ook cannabis en witwassen van geld. De meeste van deze netwerken bevinden zich in België, Duitsland, Spanje en Nederland. Ze zijn ook actief in landen buiten Europa, zoals de Verenigde Arabische Emiraten.
Lees ook: Mocro Maffia: een imperium van bloed en cocaïne stort in
"Alle criminele netwerken met belangrijke Marokkaanse leden omvatten elementen van verschillende nationaliteiten," aldus Europol. "Ze werken samen met Belgische, Nederlandse en Spaanse criminelen en onderhouden nauwe banden met Marokko."
De meest bedreigende criminele netwerken voor de Europese Unie bestaan uit 112 nationaliteiten. Deze organisaties richten zich op de handel in drugs, met name cocaïne en cannabis, en opereren voornamelijk in België, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Frankrijk, Italië, Marokko, Nederland, Spanje en de Verenigde Arabische Emiraten.
Europol onderzocht ook criminele netwerken met belangrijke Spaanse leden en ontdekte dat deze netwerken "bestaan uit mensen van verschillende nationaliteiten die samenwerken en sleutelposities delen. Ze houden zich voornamelijk bezig met drugssmokkel, milieumisdaden en fraude. Deze organisaties opereren in bijna 50 landen, waaronder België, China, Colombia, Frankrijk, Duitsland, Italië, Marokko, Nederland, Portugal en Spanje," aldus Europol.
Lees ook: Marokko en Nederland gaan vaker criminelen aan elkaar uitleveren
Bovendien stelt Europol dat 56% van de meest bedreigende criminele netwerken de capaciteit heeft om grote hoeveelheden geld te verzamelen om hun activiteiten te financieren. Sommige organisatie kunnen ruim een miljoen euro per jaar genereren, terwijl andere zelfs een miljard euro kunnen verdienen.
Dit rapport is tot stand gekomen in samenwerking met de EU-lidstaten en Europol-partnerlanden.
Marokkanen in buitenland slachtoffer vastgoedfraude
Marokko-Algerije: oorlog woedt
Britten ruilen Spanje in voor Marokko
Marokko redt Spanje van totale black-out na massale stroomuitval
Vrouw sterft na heftige ruzie om stuk grond in Marokko
Atlas Leeuwinnen: Marokko verzekert zich van dubbele droomkwalificatie
Marokkanen in buitenland slachtoffer vastgoedfraude
Marokko-Algerije: oorlog woedt
Britten ruilen Spanje in voor Marokko
Vrouw sterft na heftige ruzie om stuk grond in Marokko
Marokko: eindelijk (echte) daling olijfolieprijzen
Senior smokkelaar betrapt met 600 Kilo Marokkaanse hasj
Taxichaos op luchthaven Marrakech: systeem faalt
Casablanca sloopt iconisch café