Zoeken

Vrouwen met hoofddoek slachtoffer discriminatie op Servische luchthavens

7 maart 2023 - 14:00 - Wereld

©

Volgens getuigenissen die zijn ontvangen door de Islamitische Gemeenschap in Servië, een van de belangrijkste islamitische verenigingen in het land, zijn vrouwen met een hoofddoek het slachtoffer van discriminatie op Servische luchthavens. Živojin Tasić, adjunct-directeur van de Servische luchthavens, reageert.

Beveiligingsagenten op de luchthavens van Niš en Kraljevo, worden ervan beschuldigd een "onprofessioneel gedrag" jegens vrouwen met een hoofddoek te hebben. Dit blijkt uit getuigenissen die zijn ontvangen door de Islamitische Gemeenschap in Servië.

Lees ook: Influencer Salma Masrour blikt terug op weigering in Parijs restaurant vanwege hoofddoek

"In onze klacht hebben we melding gemaakt van getuigenissen van degenen die bescherming hebben gevraagd van de religieuze raad: ze vroegen vaak aan de mahram (de man van de familie onder wiens gezag de vrouw staat) om weg te gaan en aan de vrouwen om bepaalde kledingstukken uit te trekken die ik nu niet zal noemen," legt een woordvoerder van de organisatie uit aan Euronews.

Lees ook: Buschauffeur in Barcelona riskeert celstraf voor aftrekken hoofddoek van Marokkaanse

Ondervraagd over deze kwestie, herinnert Živojin Tasić, adjunct-directeur van de Servische luchthavens, eraan dat tijdens het scanproces kleding die het gezicht en het hoofd bedekt, evenals jassen, moeten worden uitgetrokken en dat deze regelgeving geldt op alle luchthavens ter wereld. "Voor passagiers die hun hoofddoek niet willen afnemen, is er een aparte ruimte voor een onderzoek", aldus de Servische functionaris, die benadrukt dat de waardigheid en integriteit van de passagiers op geen enkele manier worden aangetast. "We zijn er absoluut van overtuigd dat er geen sprake is van discriminatie en dat onze agenten werken volgens de veiligheidsprotocollen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team