Zoeken

Hijab bron van discriminatie op Europese werkplek

27 juli 2022 - 16:20 - Wereld

©

Volgens een recente studie, gepubliceerd op de website van de Britse universiteit van Oxford, heeft 65% van de moslimvrouwen in Nederland, Spanje en Duitsland minder kans om een baan te vinden.

In deze landen is het niet gemakkelijk om als praktiserende moslimvrouw te leven en een baan te vinden. Voor veel vrouwen betekent een foto met een hijab op een CV een afwijzing.

Lees ook: Ophef om gebedstapijt in Utrechtse stadhuis

Afgezien van de hoofddoek moeten mensen ook voorzichtig zijn met de vermelding in hun CV dat zij vrijwilligerswerk hebben gedaan bij een religieus centrum of een islamitische liefdadigheidsinstelling, aldus de resultaten van de enquête die door Oxford University zijn gepubliceerd. "Dit leidt ertoe dat aanvragen van moslimvrouwen worden afgewezen," aldus de universiteit.

Lees ook: Les geven met hoofddoek mag nu in Duitsland

Hoewel er veel beschuldigingen zijn geweest, oordeelde het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ) in juli 2021 dat het hoofddoekverbod op de werkplek niet discriminerend is. "Het verbod op het dragen van een zichtbare uiting van politieke, filosofische of religieuze overtuiging kan worden gerechtvaardigd door de behoefte van de werkgever om bij zijn klanten een neutraal imago te creëren, maar ook om sociale conflicten te vermijden", aldus het Hof in een persverklaring. In zijn arrest heeft het Hof ook verklaard dat het verbod om een zichtbaar religieus teken te dragen, niet discriminerend is, aangezien het voor alle godsdiensten van toepassing is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team