Zoeken

Abaya ook in Marokko verboden

7 september 2023 - 20:00 - Marokko

©

De beslissing van de Franse minister van Onderwijs, Gabriel Attal, om het dragen van de abaya op scholen en middelbare scholen te verbieden, veroorzaakt controverse en verdeeldheid onder de politieke klasse, niet alleen in Frankrijk maar ook in Marokko. Dit kledingstuk wordt namelijk ook verboden op Franse scholen in het koninkrijk.

Op het internet circuleren berichten dat ouders van leerlingen aan Franse scholen in Marokko hebben gevraagd om een terugbetaling van het inschrijvingsgeld van hun kinderen, na het besluit van Frankrijk om het dragen van de abaya in onderwijsinstellingen te verbieden, meldt Hespress. Franse scholen in Marokko volgen de maatregel van de Franse minister van Onderwijs. "Franse missiescholen in Marokko staan al vele jaren bekend om het niet toestaan van het dragen van de hoofddoek of islamitische kleding, een beslissing die in 2004 is versterkt in al deze scholen wereldwijd," zegt een bron van het medium. Een van de inschrijvingsvoorwaarden voor deze instellingen is het niet dragen van een hoofddoek of "islamitische kleding" binnen de school.

Lees ook: Abilene aan de slag als Uber-chauffeur om hoofddoek te kunnen dragen

Volgens de wet van 15 maart 2004 is "het dragen van tekens of kleding waarmee leerlingen openlijk een religieuze overtuiging tonen, verboden op openbare en middelbare scholen." "De Franse missiescholen vallen onder de jurisdictie van de Franse regering, en degenen die daar willen studeren, moeten zich aan hun regels houden, inclusief het verbod op het dragen van de hoofddoek en lange kleding. Wie weigert heeft de keuze om zich in te schrijven bij andere instellingen," voegt dezelfde bron toe.

Lees ook: Loubna Khalkhali mag geen hoofddoek dragen van VRT

In Frankrijk laait de politieke controverse op rond het verbod van de abaya op scholen. Terwijl sommigen deze lange traditionele jurk - die het hele lichaam bedekt tot aan de enkels, met uitzondering van het gezicht, de handen en de voeten - beschouwen als een "opvallend religieus symbool" in strijd met het secularisme, noemen anderen het besluit ongrondwettelijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team