Zoeken

Franse Marokkaan riskeert verlies Franse nationaliteit na overspel

12 januari 2024 - 14:00 - Wereld

©

Een 49-jarige Franse Marokkaan zou zijn Franse nationaliteit kunnen verliezen vanwege een veroordeling voor overspel in Marokko. Zijn proces vindt plaats in Parijs, waar de aanklager pleit voor de intrekking van zijn nationaliteit op basis van deze veroordeling.

Rahim, geboren in Marrakech, trouwde in februari 2008 met een Franse vrouw en verkreeg op 28 mei 2021 de Franse nationaliteit na een aanvraag bij het Franse consulaat in Marrakech op 17 december 2020. Zijn gezinsleven en bloeiende carrière in Frankrijk staan nu op het spel door een veroordeling tot zes maanden gevangenisstraf wegens overspel door de rechtbank van Marrakech in augustus 2021, een uitspraak die in oktober van dat jaar in hoger beroep werd bevestigd.

Lees ook: Koning Mohammed VI opgeroepen om nationaliteit in te trekken van Israëlische Marokkanen

De advocaten van Rahim bekritiseren de reden van deze procedure en benadrukken dat overspel in Frankrijk sinds 1975 niet meer strafbaar is. Ze stellen dat een veroordeling in het buitenland voor feiten die in Frankrijk niet strafbaar zijn, geen reden mag zijn om de Franse nationaliteit in te trekken.

Het parket van Parijs beroept zich op twee brieven van Rahim’s echtgenote aan het Franse consulaat. In de eerste brief, gedateerd 20 januari 2022, deelt ze mee dat ze een aanklacht heeft ingediend tegen haar man nadat zijn minnares de affaire onthulde, die al vijf jaar duurde. Ze beweert dat het huwelijk van Rahim alleen bedoeld was om de Franse nationaliteit en een Frans paspoort te verkrijgen.

Lees ook: Spanje weigert nationaliteit aan "Marokkaanse spion"

De verdediging van Rahim wijst deze argumenten af, benadrukkend dat Rahim zijn huwelijk uit 2008 al veel eerder had kunnen gebruiken voor het aanvragen van de nationaliteit. Ze voeren aan dat zijn aanvraag werd ingediend om de banden met zijn twee kinderen te vergemakkelijken en dat het intrekken van zijn nationaliteit ernstige gevolgen zou hebben voor zijn gezinsleven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team