Zoeken

Koning Mohammed VI opgeroepen om nationaliteit in te trekken van Israëlische Marokkanen

20 december 2023 - 23:00 - Marokko

©

In Marokko heeft Malika El-Assimi, een voormalig parlementslid, een oproep gedaan aan Koning Mohammed VI om de nationaliteit in te trekken van Israëlisch-Marokkaanse burgers.

El-Assimi, lid van de politieke partij Istiqlal, die deel uitmaakt van de huidige regeringscoalitie, beschuldigt deze groep ervan bij te dragen aan de "misdaden begaan in Gaza". In 2020 was ongeveer 1 miljoen van de totale bevolking van Israël (9,1 miljoen) van Marokkaans Joodse afkomst.

Lees ook: Oproep tot boycot "pro-Israëlische" halal-merken

In een brief aan Koning Mohammed VI stelt El-Assimi dat Israëlisch-Marokkanen zich identificeren met een "criminele entiteit" en deelnemen aan praktijken tegen de menselijkheid. Ze schrijft dat het bezit van de Marokkaanse nationaliteit niet toestaat om criminele daden te plegen of deel uit te maken van buitenlandse strijdkrachten. Volgens El-Assimi bestaat er in Israël geen onderscheid tussen burgers en militairen. Ze beschrijft de Israëlische bevolking als reservelegers van een zuiver militaire entiteit.

El-Assimi roept ook op tot het verbreken van alle banden met Israël en het annuleren van het normalisatieakkoord dat in december 2020 is ondertekend. Deze oproep volgt op de oproepen van Marokkanen die de Palestijnse zaak steunen, na het uitbreken van het conflict tussen Israël en Hamas in oktober.

Hoewel de partij van El-Assimi in 2018 een wetsvoorstel indiende om elke vorm van normalisatie met Israël te criminaliseren, hebben de meeste Marokkaanse politieke partijen, inclusief de Istiqlal, zich na de normalisatie terughoudend uitgelaten over hun standpunten ten aanzien van Israël.

Lees ook: Amazigh-zangeres Fatima Tihihit weigert in Israël te zingen (video)

Op 22 december, de dag waarop het derde jubileum van het normalisatie akkoord tussen Marokko en Israël gevierd wordt, plannen pro-Palestijnse groeperingen in Marokko een nationale bijeenkomst in Rabat om hun oproep te herhalen om alle banden met Israël te verbreken en het Israëlische verbindingskantoor in Rabat te sluiten, schrijft The New Arab.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team