Zoeken

Spanje weigert nationaliteit aan "Marokkaanse spion"

15 december 2023 - 13:00 - Wereld

©

De hoogste rechterlijke instantie in Spanje heeft recentelijk bevestigd dat een Marokkaanse burger de Spaanse nationaliteit niet zal krijgen vanwege verdenkingen van spionage voor Marokko sinds 1999.

Deze beslissing is gebaseerd op een rapport van het Nationaal Inlichtingencentrum (CNI) van Spanje, waarin wordt gesteld dat de betrokkene al lange tijd samenwerkt met de Marokkaanse inlichtingendiensten. Volgens het vonnis van 9 oktober werkte de aanvrager bijna 25 jaar met deze diensten.

Lees ook: Rotterdamse politie geschokt na huiszoeking bij Marokkaanse spion

Dit geval staat niet op zichzelf; sinds 2013 heeft de Spaanse justitie aan zeven Marokkanen in vergelijkbare omstandigheden de nationaliteit geweigerd. Deze beslissingen zijn gerechtvaardigd op grond van ’openbare orde of nationaal belang’, naar aanleiding van waarschuwingen van het CNI over de betrokkenheid van deze personen bij spionageactiviteiten voor Marokko.

De beschuldigde heeft de beschuldigingen van spionage verworpen en beweert dat er sprake is van een identiteitsvergissing door het CNI. Hij bood aan om documenten te overleggen van Marokkaanse gerechtelijke en politieautoriteiten die zijn onschuld zouden aantonen. Desondanks handhaafde de Spaanse justitie haar standpunt, gesteund door gedetailleerde informatie van het CNI over de verdachte activiteiten van de aanvrager.

Lees ook: Marokkaan verdacht van bespioneren van Marokkaanse diaspora in Duitsland

Voor de Spaanse media bevestigt deze uitspraak een zorgwekkende realiteit: Marokko zou agenten hebben ingezet in heel Spanje, die al 24 jaar onafgebroken werken voor de inlichtingendienst van Rabat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team