Zoeken

Voormalig Frans consul-generaal in Marrakech middelpunt schandaal

6 mei 2023 - 13:00 - Marokko

©

Philippe Casenave, voormalig Frans consul-generaal in Marrakech, zou zijn officiële residentie tussen 2018 en 2020 hebben uitgeleend aan een "vriend" die er "prostituees" ontving. Het nieuws lekte uit nadat de Franse diplomaat op 2 mei werd benoemd tot directeur van het staatsprotocol, een functie die hij intussen moest neerleggen.

Het Engelstalige webmagazine Politico Europe onthulde dit nieuws op 5 mei, waarbij werd vermeld dat Philippe Casenave zijn dienstwoning in Marrakech aan een "vriend" had geleend, die deze eigendom van de Franse staat, een riad van 785 m², als zijn eigen huis gebruikte. De diplomaat moest afzien van de prestigieuze functie van directeur van het staatsprotocol na onthullingen van drie van zijn collega’s, die hebben geleid tot een "snelle" interne onderzoek.

Lees ook: Voormalige Marokkaanse diplomaat consulaat Barcelona cel in

Het schandaal veroorzaakt opschudding in de Franse diplomatieke wereld omdat de genoemde vriend, een interieur designer, in het weekend "vrienden" ontving in de officiële residentie van Casenave in Marrakech en daarbij zelfs het luxueuze gegraveerde diner zilverwerk van de Franse Republiek gebruikte. Volgens het interne onderzoek ontving de vriend van de consul er regelmatig "jongeren, vermoedelijk prostituees", in afwezigheid van de consul.

Bladna.nl