Zoeken

Frankrijk: "Samawi-fraude" groeit snel, politie passief

9 mei 2022 - 16:20 - Wereld

©

In het Franse Roubaix nemen de klachten over diefstal onder hypnose of de zogenoemde "Samaoui-fraude" toe. Dit is een methode om mensen te bestelen die in Marokko veel wordt gehanteerd. Maar politie en justitie lijken dit fenomeen, dat al een aantal maanden welig tiert in de stad, niet serieus te nemen. Dit is althans wat veel slachtoffers of familieleden van slachtoffers aan de kaak stellen.

Sonia is één van de slachtoffers van een zogenaamde hypnose of Samawi diefstal. Zij werd beroofd van 250.000 euro aan goud en diende een klacht in bij het politiebureau van Roubaix, aldus La Voix du Nord. Ze heeft zich ook aangesloten bij andere slachtoffers die dit soort diefstal al maandenlang aanklagen. Zij betreuren de passiviteit van de politie die niet ingrijpt om een einde te maken aan de praktijk. "We hebben informatie, maar het interesseert niemand, het is jammer want we zijn verplicht om het onderzoek zelf uit te voeren, we brengen alles op een bordje naar de politie en toch komt er niets uit voort", dringt Yasmina aan, dochter van één van de slachtoffers.

Lees ook: Marokko: bende hypnotiseerde slachtoffers om hen te beroven

Het fenomeen neemt zelfs toe en dat ondanks de publicatie van foto’s van verdachten van een eerdere zaak in Saint-Etienne. "Sommige slachtoffers hebben hen herkend op de foto’s," zegt een goede vriend van de jonge vrouw. Hij is verbaasd dat eerdere arrestaties op niets zijn uitgelopen. "Moeten we wachten tot gezinnen het recht in eigen hand nemen om dingen te veranderen? Als dat gebeurt, kan er in ieder geval niet gezegd worden dat ze het niet wisten".

Lees ook: Braziliaan in Marokko opgelicht voor 60 miljoen dirham

Yasmina leverde op eigen houtje twee jaar lang speurwerk. Ze maakte niet enkel een lijst van de slachtoffers, maar ze verzamelde ook hun getuigenissen. "Op het politiebureau van Roubaix werd mij uitdrukkelijk gezegd dat het om een hoofdpijndossier gaat", vertrouwt Yasmina toe. "Wat betekent dat? Er zijn verschillende klachten ingediend, om nog maar te zwijgen van alle vrouwen die het niet aan hun man of kinderen durven te vertellen. Wij hebben ook gehoord van vrouwen die ons zeggen dat het politiebureau van Roubaix weigert om hun klachten in behandeling te nemen, onder het voorwendsel dat er geen sprake is van geweld."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team