Zoeken

Vastgoedfraude: Marokkaanse diaspora doet beroep op Koning Mohammed VI

20 juni 2022 - 16:20 - Marokko

©

Een groep slachtoffers van onteigening van onroerend goed en fraude met erfenissen, heeft Koning Mohammed VI om hulp gevraagd, omdat zij zich in een "uiterst kwetsbare" situatie bevinden.

"Tot op heden is nog geen enkel slachtoffer in zijn rechten hersteld. [...] De rechterlijke macht wordt bewust in absolute irrationaliteit gehouden en het hele systeem is verlamd door ongepaste praktijken," bekritiseren de slachtoffers van onteigeningen. Ze zijn vertegenwoordigd door de Vereniging voor Recht en Gerechtigheid in Marokko (ADJM) en uiten kritiek in een brief aan de Koning. Onder hen zijn buitenlanders, maar ook veel Marokkanen die in het buitenland wonen. Zij verklaren dat zij meermaals alle instellingen en ministeries hebben gealarmeerd die hen als slachtoffers zouden kunnen helpen om de onteigeningen en verduisteringen van erfenissen uit te roeien, meldt Hespress. Tot nu toe heeft het niet geholpen.

Lees ook: Vastgoedroof: vereniging vraagt Mohammed VI om hulp

Zelfs de koninklijke richtlijnen van 26 december 2016 "worden niet opgevolgd", betreuren de slachtoffers. "De droevige en bittere vaststelling die zich aandient, is dat het vandaag de dag voor de slachtoffers volstrekt onmogelijk is om de eerbiediging van hun rechten te verkrijgen, ondanks uw richtlijnen," rapporteren zij aan Koning Mohammed VI. "Tot op heden is de situatie in deze uiterst ernstige zaak onveranderd [... ] De land- en vastgoedcriminaliteit in honderden gevallen met duizenden slachtoffers in het gehele koninkrijk en daarbuiten, heeft niet alleen rampzalige gevolgen voor burgers en andere slachtoffers, die zich vaak in een weerloze positie bevinden, maar ook op het internationale imago van het koninkrijk".

Het hele rechtssysteem is "geïnfiltreerd door criminele circuits" die zich "permanent hebben verankerd in alle instellingen en administraties, waardoor iedereen die met dergelijke praktijken te maken krijgt, niet in staat is om de fundamentele en legitieme eerbiediging van het recht op eigendom te verkrijgen". De wet van 2011 (39/08 artikel 2) "is opgezet om criminele netwerken te begunstigen in plaats van de slachtoffers", luidt de kritiek.

Lees ook: Marokko wil eigendommen wereld-Marokkanen controleren

Geconfronteerd met dit aanhoudende fenomeen hebben de slachtoffers zich opnieuw tot Koning Mohammed VI gewend. "U bent de enige die de fundamentele eerbiediging van het recht garandeert voor allen, burgers, buitenlanders of buitenlandse ingezetenen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team