Zoeken

Nederlandse moslims reageren verontwaardigd op programma over "zawaj al mout’âa"

27 mei 2022 - 09:00 - Wereld

©

Volgens een Zweeds onderzoeksprogramma sluiten sjiitische moskeeën in dat land vaak genotshuwelijken en zou de praktijk ook in Nederland plaatsvinden. De islamitische gemeenschap in Den Haag reageert met veel verontwaardiging op dit nieuws.

Uit een Zweedse documentaire van onderzoeksprogramma Uppdrag Granskning, blijkt dat een Haagse moskee wil meewerken aan "zawaj al mout’âa" of genotshuwelijken. Dat zijn verbintenissen van een bepaalde afgesproken duur, waarbij de vrouw vaak een geldsom ontvangt. De journalisten hebben voor het programma vrouwen ingezet die aangeven dat ze geldzorgen hadden, om te kijken of moskeebestuurders zo’n huwelijk voorstellen, wat vaak het geval was, schrijft het AD.

Lees ook: Haagse moskee wilde meewerken aan "zawaj al mout’âa"

De Zweedse politie beschouwt het plezierhuwelijk als een vorm van prostitutie en mensenhandel. De programmamakers vonden ook in het Irakees sjiitisch cultureel centrum Alcauther in Den Haag een persoon bereid om mee te werken aan zo’n plezierhuwelijk. Hij stelde een bedrag van 1200 euro voor aan de vrouw.

Zawaj al mout’âa is binnen de islamitische wereld erg omstreden en wordt enkel binnen een kleine groep sjiitische moslims aanvaard. In Den Haag keurt het overgrote deel van de moslims deze tijdelijke ’huwelijken’ af. "Een huwelijk is een serieuze zaak, daar moet je niet mee spelen"’, zegt voorzitter Abdelsadek Maas van de moskeekoepel SIORH. "Vanuit de islamitische geloofsbelijdenis moet je dat niet willen. Dit zijn verdwaalde moslims die met nep-ideeën over de islam aan de gang zijn gegaan."

Maas vertegenwoordigt tientallen moskeeën in Den Haag, Leiden en omgeving, maar heeft geen weet van dergelijke verbintenissen in de regio, waar het aantal sjiitische moskeeën erg klein is. Het centrum Alcauther in Den Haag dat in het Zweeds programma aan bod komt, is volgens hem een klein clubje dat culturele activiteiten aanbiedt. De voorzitter vindt dat justitie moet optreden als ze in strijd handelen met de wet. "Het afsluiten van huwelijken is in Nederland aan de staat. Daar kun je bovenop een religieus huwelijk afsluiten."

Lees ook: Marokkanen en het "plezierhuwelijk" (video)

Justitie meldt dat dit probleem in Nederland niet bekend is. "In Nederland is seks tegen betaling of het werven daarvoor strafbaar wanneer sprake is van minderjarigheid of wanneer sprake is van dwang. Misbruik maken van de kwetsbare positie van een slachtoffer kan ook een vorm van dwang zijn. Maar zoals gezegd zijn daarvan bij ons op dit moment geen meldingen bekend. Mensen die wel die signalen ontvangen, of slachtoffers, willen we nadrukkelijk uitnodigen daarvan bij de politie melding te maken", aldus een woordvoerder.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team