Zoeken

Geen enkele nabestaande durfde aanwezig te zijn op proces Taghi

10 juni 2022 - 15:00 - Wereld

©

In het liquidatieproces Marengo is het requisitoir van start gegaan. Justitie staat daarbij ook stil bij de nabestaanden van de geliquideerde slachtoffers. Maar geen enkele nabestaande durfde aanwezig te zijn bij de rechtszaak tegen de groep rond Ridouan Taghi.

Aan het begin van de zitting beschreef het Openbaar Ministerie de zes slachtoffers in de liquidatiezaak Marengo. Een aantal van hen zijn vermoord voor de ogen van hun familie. Een van hen werd doodgeschoten toen hij zijn dochtertje naar de koranles bracht en een ander werd, toen hij thuis met zijn kind was, van dichtbij doodgeschoten, schrijft NOS.

Lees ook: Nederland vond Ridouan Taghi dankzij Pegasus-software

Het Openbaar Ministerie is ervan overtuigd dat de zes slachtoffers vermoord zijn in opdracht van Ridouan Taghi. "Normaal zou de zaal ook vol zitten met nabestaanden, maar hun stoelen zijn vandaag leeg en zullen leeg blijven", zei de officier van justitie. "Want er is geen enkele nabestaande die het heeft aangedurfd om aanwezig te zijn en zelf het spreekrecht durft uit te oefenen."

Ook kroongetuige Nabil B., die hielp bij een aantal liquidaties, was na een vergismoord bang zelf te worden vermoord en stapte daarom naar de politie, in ruil voor strafvermindering. De verdediging heeft het moeilijk met de kroongetuige en zegt dat hij onbetrouwbaar is. Het Openbaar Ministerie zegt te beseffen dat hij handelde uit eigenbelang en niet uit spijt. "Maar dat doet niets af aan de betrouwbaarheid van zijn verklaringen." Die gaven volgens justitie voor het eerst zicht op de criminele organisatie achter de moorden. Naast de kroongetuige komt veel van het bewijs in de zaak van onderschept berichtenverkeer. De advocaten vinden dat ook deze bewijzen niet gebruikt mogen worden, omdat ze onrechtmatig werden verkregen. Maar het Openbaar Ministerie herhaalt dat de berichten wel degelijk als bewijs worden geaccepteerd.

Lees ook: Foto’s gemartelde drugsbazin Naima Jillal op telefoon Ridouan Taghi

Eind juni mondt het requisitoir uit in strafeisen tegen Taghi en zijn mede-verdachten. Wanneer de uitspraak volgt, is nog onduidelijk, maar de rechtbank verwacht daar niet eerder dan in de loop van volgend jaar mee te komen. Op 28 juni volgt de strafeis tegen Taghi en zijn medeverdachten. Aan het einde van de zitting zei Taghi aan één van de rechters. "U mag mijn vonnis naar de gevangenis sturen, dan hoef ik niet meer te komen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team