Zoeken

Europees Parlement: Marokko zette Spanje onder druk

27 januari 2023 - 12:00 - Wereld

©

De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita zou erin geslaagd zijn Spanje ervan te overtuigen tegen de resolutie van het Europees Parlement te stemmen waarin Marokko wordt gestraft voor zijn minachting van de vrijheid van meningsuiting.

Nasser Bourita zou in een telefoongesprek met zijn Spaanse ambtgenoot José Manuel Albares hebben gedreigd zijn deelname aan de top-bijeenkomst met Spanje, die voor 1 en 2 februari in Rabat is gepland, te beperken. De Spaanse regering zou daarom tegen de resolutie hebben gestemd waarin het Europees Parlement zijn "diepe bezorgdheid uitspreekt over de beschuldigingen dat Marokkaanse autoriteiten parlementsleden hebben omgekocht" en hen ook oproept de vrijheid van meningsuiting te respecteren, meldt ABC.

Lees ook: Europese Unie doorbreekt taboe over mensenrechten in Marokko

"Over de kwesties van gemeenschappelijk belang houdt Spanje een open dialoog met Marokko, zoals veiligheid, terrorismebestrijding, economische en handelsbetrekkingen, bestrijding van illegale immigratie en mensenrechten. Vanuit onze verantwoordelijkheid en in het belang van open bilaterale betrekkingen gebaseerd op dialoog en begrip, hebben wij tegen deze resolutie gestemd", aldus een persverklaring.

Lees ook: Nieuwe onthullingen over Marokko in corruptieschandaal Europees Parlement

Iratxe García Pérez, voorzitter van de Sociaal-democratische Fractie in het Europees Parlement, stemde daarentegen voor de resolutie waarin Marokko wordt opgeroepen de journalisten Omar Radi, Soulaimane Raisouni en Taoufik Bouachrine, die in het koninkrijk gevangen zitten, een eerlijk proces te garanderen. Bovendien wordt in de resolutie uitdrukkelijk het geval genoemd van de Spaanse journalist Ignacio Cembrero, die door Marokko wordt vervolgd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team