Zoeken

Europese Unie doorbreekt taboe over mensenrechten in Marokko

16 januari 2023 - 14:00 - Wereld

©

Het Europees Parlement zal deze week voor het eerst in 25 jaar een plenaire vergadering houden om te spreken over de mensenrechten in Marokko. Het besluit werd genomen na het "MoroccoGate" corruptieschandaal dat de EU-instelling trof. Een noodresolutie zal dinsdag in stemming worden gebracht.

De zaak van Omar Radi, een kritische Marokkaanse journalist die sinds 2021 vastzit op beschuldiging van verkrachting en spionage, zal in Straatsburg worden besproken. Amnesty International heeft een oneerlijk proces aan de kaak gesteld. Volgens de linkse Europarlementariër Miguel Urban, is dit ongewone debat te danken aan de druk van de sociaaldemocratische fracties Progressive Alliance of Socialists and Democrats (S&D) en The Left, die op deze resolutie hebben aangedrongen. Hun standpunten dienen nochtans doorgaans de belangen van Marokko. Dit komt volgens hem door de sleutelrol die Marokko speelt bij het beheren van migratiestromen, terrorisme en andere geostrategische zaken, schrijft de Belgische krant Le Soir.

Lees ook: Nieuwe onthullingen over Marokko in corruptieschandaal Europees Parlement

Een bron binnen de Europese Unie zegt dat het corruptieschandaal MoroccoGate de weg heeft geopend voor dit debat over mensenrechten in Marokko in het Europees Parlement. De resolutie slaat een bres in een groot politiek taboe dat tot nu toe bestond, ondanks persartikelen waarin de betrokkenheid van Marokko werd vermeld.

De ontwerpresolutie over mensenrechten in Marokko is volgens een woordvoerder van de S&D-Fractie al enige tijd in de maak. Hij herinnert ook aan het feit dat de groep in de afgelopen jaren verscheidene dringende resoluties over Marokko heeft ingediend en gesteund, waarbij hij de rechtszaken van de Marokkaanse journalisten Maati Monjib en Omar Radi als voorbeeld aangeeft, alsmede het gebruik van minderjarigen door de Marokkaanse autoriteiten in de migratiecrisis in Sebta.

Lees ook: Marokko ’slachtoffer’ corruptieschandaal Europees Parlement

Het schandaal begon met de arrestatie van de linkse Europarlementariër Pier Antonio Panzeri op verdenking van corruptie, in het kader van een onderzoek dat het Europees Parlement op zijn grondvesten doet schudden. Hij wordt ervan verdacht "politiek te hebben ingegrepen bij leden van het Europees Parlement ten gunste van Qatar en Marokko, in ruil voor betaling." Onderzoekers vonden 600.000 euro in contanten in zijn Brusselse flat. Zijn vrouw en dochter worden ervan verdacht op de hoogte te zijn van deze illegale activiteiten en zelfs deel te hebben genomen aan het vervoer van geschenken ontvangen van de Marokkaanse ambassadeur in Polen, Abderrahim Atmoun. Uit gerechtelijke documenten blijkt dat Panzeri en Atmoun "goede vrienden" waren en elkaar regelmatig ontmoetten als co-voorzitters van een orgaan voor uitwisselingen tussen het Europese en het Marokkaanse parlement. Het onderzoek is nog gaande.

Bladna.nl