Zoeken

Spaanse Premier: "Marokko super belangrijk voor Spanje en Europa"

29 januari 2023 - 19:00 - Wereld

©

De Spaanse regeringsleider Pedro Sanchez verzekert dat hij "het behoud van de goede betrekkingen" met Marokko altijd zal verdedigen. De twee landen zullen binnenkort in Rabat een topontmoeting houden.

Pedro Sanchez verklaarde tijdens een debat in het Spaans parlement dat "feiten en realiteit het belang van Marokko voor Spanje en Europa bevestigen". Hij benadrukte dat het niet alleen in het belang van Spanje maar ook van de Europese Unie is om goede betrekkingen te onderhouden met Rabat.

Lees ook: Spanje-Marokko: banden hersteld en wapens verkocht

De regeringsleider toonde zich verheugd over de toename van de handel met Marokko, die vorig jaar met 33% is gestegen tot bijna 10 miljard euro. Over de afname van het aantal illegale immigranten zei hij dat "van alle migratieroutes naar Europa, de Marokkaanse de enige is die naar Spanje is afgenomen".

Lees ook: Datum topontmoeting Marokko-Spanje staat eindelijk vast

Pedro Sanchez wees ook op de komende top tussen Marokko en Spanje, die een nieuwe dynamiek zal geven aan de bilaterale samenwerking. Hij sprak over het "belang" van deze bijeenkomst. Kwesties als de opening van de handelsdouanes in Sebta en Melilla, de afbakening van territoriale wateren of de controle van het luchtruim boven de Sahara zijn enkele van de onderwerpen die tijdens deze belangrijke bijeenkomst op 1 en 2 februari in Rabat zullen worden besproken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team