Zoeken

Nieuwe onthullingen over Marokko in corruptieschandaal Europees Parlement

14 januari 2023 - 13:00 - Wereld

©

Het corruptieschandaal met de bijnaam "Qatargate", heeft het Europees Parlement vlak voor de kerstvakantie opgeschrikt. Stilaan geeft het ook zijn geheimen prijs. Er was sprake van de voormalige ondervoorzitter van de instelling, Eva Kaili, maar nu wijst alles erop dat de voormalige Italiaanse afgevaardigde Antonio Panzeri achter de affaire zit. Hij is bevriend met de Marokkaanse ambassadeur in Polen, Abderrahim Atmoun.

Tot 2019 was Panzeri lid van het Europees Parlement en van de Commissie betrekkingen met de Maghreblanden. De Italiaanse politie arresteerde zijn vrouw en dochter in Bergamo, hun uitlevering aan Brussel wordt voorbereid. De Marokkaanse ambassadeur in Polen, Abderrahim Atmoun, stuurde de twee verdachten regelmatig geld op hun bankrekeningen. Ze kregen ook geschenken.

Lees ook: Marokko ’slachtoffer’ corruptieschandaal Europees Parlement

De relaties van Panzeri met Marokko gaan echter terug tot 2011, toen hij al contact had met leden van de Marokkaanse ambassade in Brussel, meldt de Belgische krant Le Soir. In hetzelfde jaar legde Panzeri contacten met Atmoun, de toenmalige Marokkaanse vertegenwoordiger in de Gemengde Parlementaire Commissie Marokko-Europese Unie, waarvan Panzeri de voorzitter was, aldus de Britse krant Financial Times.

Lees ook: Europees Parlement: Marokko reageert op corruptiebeschuldigingen

Al in 2010 had het Italiaanse parlementslid zich uitgesproken voor de toekenning van aanzienlijke middelen aan Rabat en de handels- en visserijovereenkomst met het koninkrijk. Het bleek dat Panzeri vóór zijn arrestatie ook oudejaarsavond met zijn familie had doorgebracht in het La Mamounia hotel in Marrakech. Hij kwam met de Marokkaanse autoriteiten overeen eerst de kampen in Tindouf te bezoeken om niet als pro-Marokkaans te worden beschouwd.

Bladna.nl