Zoeken

Marokko annuleert deelname Europees Parlement aan bijeenkomst in Rabat

1 februari 2023 - 08:00 - Marokko

©

Het Marokkaans parlement heeft besloten geen leden van het Europees Parlement uit te nodigen voor een conferentie over "participerende democratie", die op 2 februari in Rabat door zal gaan. Hiermee reageert de Kamer op de resolutie die het Europees Parlement tegen het koninkrijk heeft aangenomen.

Aan de bijeenkomst, die door de Europese Unie werd gefinancierd, zouden drie Europarlementariërs deelnemen, meldt Al Akhbar op basis van een bron dicht bij het Marokkaans parlement. Maar uiteindelijk zal geen van hen worden uitgenodigd, als gevolg van de crisis die het Europees Parlement met Marokko creëerde.

Lees ook: Wil Europa Marokko straffen?

Het besluit ligt in de lijn van het recente standpunt van de Marokkaanse verkozenen om "de betrekkingen met het Europees Parlement te heroverwegen en aan een algemene evaluatie te onderwerpen". Volgens hen vormt de tekst die door het Europees Parlement is aangenomen tegen Marokko, "een onaanvaardbare aanval op de soevereiniteit, waardigheid en onafhankelijkheid van de gerechtelijke instellingen van het koninkrijk". Ze zijn ook van mening dat de resolutie "het vertrouwenskapitaal tussen de twee wetgevende instellingen ernstig heeft geschaad".

Lees ook: Europees Parlement: Marokko reageert op corruptiebeschuldigingen

Het Marokkaans parlement veroordeelde unaniem de pogingen om de onafhankelijke Marokkaanse rechterlijke macht te chanteren en te beïnvloeden, en riep op tot betrekkingen tussen Marokko en de Europese Unie op basis van wederzijdse belangen en in een geest van gelijkheid.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team