Zoeken

Europees Parlement limiteert toegang Marokkaanse vertegenwoordigers

21 april 2023 - 09:00 - Wereld

©

Het Europees Parlement heeft in de nasleep van het vermeende corruptieschandaal "Qatargate", besloten om toegangsbeperkingen op te leggen aan Marokkaanse en Qatarese vertegenwoordigers.

Het Europees Parlement heeft maatregelen getroffen betreffende de omgang van Europarlementariërs met vertegenwoordigers van landen zoals Marokko. De richtlijnen werden op donderdag 13 april goedgekeurd tijdens een besloten vergadering van de Conferentie van voorzitters. "Ze zijn gebaseerd op de aangenomen resoluties en besluiten en verduidelijken de praktijken inzake toegang, missies en vergaderingen met bepaalde landen", aldus Delphine Colard, woordvoerster van de instelling.

Lees ook: Marokkaan doodgeschoten in Italië, onderzoek naar betrokkenheid agent

Het Europees Parlement wil de invloed van vertegenwoordigers van Qatar en Marokko op leden van het Europees Parlement verminderen. Parlementsleden en medewerkers moeten voortaan eerst toestemming vragen aan het Parlement, om diplomaten van de twee landen in het gebouw uit te nodigen, meldt Politico. De richtlijnen moeten onder andere voorzitter Roberta Metsola van het Europees Parlement en andere hoge ambtenaren, in staat stellen beter te controleren wie wie ontmoet, als onderdeel van een lopend strafrechtelijk onderzoek in België naar de vraag of Europarlementariërs steekpenningen uit Qatar en Marokko hebben aangenomen.

Lees ook: EP-corruptieschandaal: arrestatiebevelen tegen Marokkaanse ambtenaren

De richtlijnen zijn echter niet bindend. Met andere woorden, er zullen geen sancties worden opgelegd aan parlementsleden die ze niet naleven. Bovendien staan ze los van de lopende hervorming over transparantie en ethiek die door Qatargate in gang is gezet en die het Parlement tegen de zomer wil afronden. "Het is zeer waarschijnlijk dat dit zal leiden tot een situatie waarin deze regels in de toekomst zullen worden geformaliseerd," zegt een parlementaire ambtenaar op voorwaarde van anonimiteit. "We moeten weten met wie ze vergaderen en waarom ze dat doen. Ik denk dat iedereen begrijpt dat we niet kunnen doorgaan met business as usual."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team