Zoeken

Wil Europa Marokko straffen?

31 januari 2023 - 11:00 - Marokko

©

De uitbraak van het corruptieschandaal in het Europees Parlement ligt, samen met een resolutie waarin wordt gewezen op een verslechtering van de mensenrechten, aan de basis van nieuwe spanningen tussen Marokko en de Europese Unie.

Nadat het corruptieschandaal in het Europees Parlement losbarstte, werd er meteen met een beschuldigende vinger naar Marokko gewezen. Daarnaast heeft het Europees Parlement op 19 januari een resolutie aangenomen, waarin wordt gewezen op de verslechtering van de mensenrechten in het koninkrijk. Op 23 januari reageerde het Marokkaanse parlement door de aanname van een resolutie, met onder meer een "grondige evaluatie" van zijn betrekkingen met het Europees Parlement.

Lees ook: Spaanse Premier: "Marokko super belangrijk voor Spanje en Europa"

Het Europees Parlement wil nu maatregelen nemen tegen Marokko. De Conferentie van voorzitters van de Vergadering van Straatsburg, waarin de leiders van de verschillende fracties van de Europese instelling bijeenkomen, komt samen op 9 februari. Die vergadering moet uitmonden in een besluit over het verzoek van een dertigtal europarlementariërs, die willen dat vertegenwoordigers van Marokkaanse belangen geen toegang meer krijgen tot de gebouwen van het Europees Parlement, meldt Le Figaro. Een besluit dat al gold voor vertegenwoordigers van Qatarese belangen.

Lahcen Haddad, medevoorzitter van de Gemengde Parlementaire Commissies EU-Marokko, is enorm teleurgesteld. "Ik geloof niet dat het Europees Parlement bedoeld is om de wereld de les te lezen. Het is bedoeld om de zaken van de Europeanen te regelen. We zijn het punt voorbij dat Europeanen de les lezen aan mensen in het zuiden. We moeten respect hebben voor onze instellingen," aldus Haddad. Hij sprak van een "meedogenloze aanval" op Marokko. "We begrijpen deze verbetenheid niet, vooral van onze Franse vrienden, met wie we zoveel delen", zei hij, verwijzend naar de liberale fractie (Renew), voorgezeten door Macron-Europarlementariër Stéphane Séjourné, die de resolutie grotendeels steunde.

Lees ook: Europees Parlement: Marokko zette Spanje onder druk

Volgens een andere bron zou de toenadering tussen Frankrijk en Algerije sinds afgelopen zomer, een verklaring zijn. "De schade aan de Frans-Marokkaanse betrekkingen is al aangericht. President Macron ging in augustus naar Algerije. In oktober stuurde hij Elisabeth Borne en 15 ministers naar Algerije. Generaal Said Chengriha was dinsdag in Parijs en Renew heeft massaal voor de resolutie van het Europees Parlement gestemd. Dat is veel," zegt de bron.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team