Zoeken

Elektrische batterijen: Marokko op weg om wereldmacht te worden

8 januari 2024 - 12:45 - Economie

©

Marokko is op weg om een belangrijke wereldspeler te worden in de productie van kathodes voor elektrische batterijen. Verschillende Chinese giganten in de kathodeproductie hebben een investering van ruim 700 miljoen dollar in het koninkrijk aangekondigd.

BTR, een dochteronderneming van China Bao’an Group en leverancier van Tesla, maakte afgelopen december bekend dat het 490 miljoen dollar investeert in een nieuwe kathodeproductiefaciliteit in Marokko.

Lees ook: Elektrische bussen: gemiste kans voor Marokko?

De megafabriek, die in Tanger Tech wordt opgezet, zal naar verwachting een jaarlijkse capaciteit hebben van 50.000 ton kathodes voor lithium-ion batterijen. Dit vertegenwoordigt een kwart van de Europese capaciteit, volgens Benchmark Intelligence, een gespecialiseerde informatiedienst uit Londen.

Lees ook: Productie elektrische auto’s droogt Marokko uit

Naast BTR hebben andere Chinese industriële reuzen zoals Huayou Cobalt, CNGR en Tinci ook investeringen in Marokko aangekondigd. Deze groei in buitenlandse investeringen wordt versterkt door Marokko’s vrijhandelsovereenkomsten met de Verenigde Staten en Europa, en natuurlijke hulpbronnen zoals de omvangrijke fosfaatreserves waarover het land beschikt. Volgens Benchmark Mineral Intelligence bezit Marokko 50 miljard ton aan fosfaatreserves, wat neerkomt op 71% van het wereldwijde totaal.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team