Zoeken

Elektrische bussen: gemiste kans voor Marokko?

19 oktober 2023 - 12:00 - Economie

©

In een tijd waar sommige landen volop profiteren van de voordelen van een lokaal ecosysteem voor de productie van elektrische bussen, lijkt Marokko achterop te hinken.

"De oprichting van een lokaal productie-ecosysteem voor elektrische bussen zal Marokko op meerdere fronten winst opleveren. Gezien de transportsector de meest vervuilende is op nationaal niveau, is de eerste winst op het gebied van gezondheid, aangezien we de luchtvervuiling en de duizenden jaarlijkse sterfgevallen die het veroorzaakt aanzienlijk kunnen verminderen," analyseert Hassan Sentissi El Idrissi, president van de Holding van Duurzame Ontwikkeling (HDD), die een project voor de productie van elektrische bussen Made in Morocco leidt, in een interview met L’Opinion.

Lees ook: Elektrische batterijen: Chinese groep bouwt mega fabriek in Marokko

Volgens hem is de tweede winst een aanzienlijke besparing op vreemde valuta, omdat 100% van de brandstoffen die tegenwoordig in Marokko worden gebruikt, geïmporteerd zijn, en de energie die gebruikt zal worden is lokaal en hernieuwbaar. "Wetende dat tegen 2030 thermische voertuigen steeds minder in omloop zullen zijn, is de derde winst om vanaf vandaag onze eigen behoeften aan collectieve voertuigen voor stedelijk en interstedelijk vervoer te produceren. We zouden ons zelfs kunnen positioneren als een continentaal, zo niet internationaal, knooppunt gezien de aantrekkelijkheid en de concurrentiekracht die ons land biedt voor een industrieel ecosysteem van dit soort", voegde hij eraan toe.

Andere voordelen zijn onder meer het creëren van banen, de ontwikkeling van elektrische mobiliteit en de mogelijkheid om koolstofkredieten te verkopen. HDD werkt nu aan het veiligstellen van de nodige investeringen om een eerste fabriek voor de lokale productie van elektrische bussen te bouwen. "Als we de productie vandaag starten, kunnen we binnen iets meer dan 6 maanden de eerste 500 bussen hebben en pas over 5 jaar betalen voor de onderdelen die door onze internationale partners worden geleverd, op voorwaarde dat de staat garant staat voor deze formule," verzekert de directeur van HDD. Een van de obstakels is volgens hem het ontbreken van een openbare bestelling voor de voertuigen, ondanks dat het project volledig in lijn is met de strategieën die zijn opgezet onder impuls van Koning Mohammed VI.

Lees ook: Marokko ontwikkelt als enig land ultrasnelle oplader voor elektrische auto’s

"De passiviteit en het gebrek aan visie van sommige beleidsmakers zijn echter verbijsterend. Dat gezegd, om onze doelstellingen te bereiken, moeten we nu handelen. Zo niet, dan missen we weer een kans," concludeert Hassan Sentissi El Idrissi.

Bladna.nl