Zoeken

Productie elektrische auto’s droogt Marokko uit

14 november 2023 - 11:00 - Marokko

©

De productie van metalen die nodig zijn voor batterijen en motoren van elektrische auto’s vereist een aanzienlijke hoeveelheid water, een bron die in landen als Marokko, dat al geteisterd wordt door ernstige droogte, steeds schaarser wordt.

Het intensiveren van de productie van materialen zoals kobalt, lithium en grafiet kan nadelig zijn voor de watervoorraden van sommige landen die elektrische voertuigen produceren, waaronder Marokko waar al twee jaar lang een ernstige droogte heerst. Goed om te weten is dat bijvoorbeeld 130 tot 270 liter water nodig is om 1 kilogram koper te produceren, 100 tot 1700 liter voor 1 kilogram nikkel, en 2000 liter voor 1 kilogram lithium, meldt Reporterre.

Lees ook: Elektrische bussen: gemiste kans voor Marokko?

De schaarste aan water is de grootste bedreiging voor de mijnbouw- en metaalindustrie, bevestigt een onderzoek van het Amerikaanse ratingbureau Fitch Ratings. "De druk op waterbronnen, zoals plaatselijke watertekorten en conflicten over het gebruik ervan, zal waarschijnlijk toenemen in de komende decennia, waardoor de productie van batterijen en koolstofarme technologieën steeds moeilijker wordt," wordt uitgelegd.

Lees ook: Israël-Marokko: minder douanerechten, meer elektrische auto’s

In Marokko, dat al twee jaar kampt met een ernstige droogte en temperaturen die oplopen tot 50°C, zou de kobaltmijn van Bou Azzer, die in 2025 batterijen gaat leveren aan BMW en Renault, een hoeveelheid water gebruiken die gelijkstaat aan het verbruik van 50.000 inwoners. Ook de mangaanmijnen van Imini en de kopermijn van Bleida vereisen enorme hoeveelheden water.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team