Zoeken

Wat als we een dam bouwen tussen Marokko en Spanje?

7 december 2021 - 20:20 - Marokko

©

Alexandre Meinesz, zeebioloog bij het CRNS in Nice, stelt voor een dam te bouwen bij Gibraltar - het punt tussen Spanje en Marokko - om het stijgende water effectief tegen te houden. Het is een innovatieve oplossing, zegt hij, die minder zou kosten dan alle werkzaamheden die nodig zijn vanwege de stijging van het waterpeil.

Een 32 km lange constructie in een cirkelboog tussen Spanje en Marokko om de maximumdiepte van 800 meter te vermijden. Alexandre Meinesz nam het idee van de Duitser Herman Sörgel uit de jaren 1920 over. De infrastructuur zou bestaan uit enorme betonblokken tot 300 meter diep met holle caissons, een soort fundering waar het water doorheen kan stromen. Bovendien zouden er, volgens Midi Libre, een snelweg en een spoorlijn komen die de twee continenten met elkaar zouden verbinden, alsmede sluizen voor schepen en waterkracht-turbines.

Lees ook: VK wil tunnel aanleggen tussen Gibraltar en Tanger

"Het is een beetje een utopisch idee, maar als je de kosten vergelijkt van het water een meter te laten stijgen en het bouwen van een dam, dan is dat het driedubbele," zegt hij. "Deze dam zou het zeeniveau met twintig centimeter verlagen", argumenteert zeebioloog Alexandre Meinesz. "Er zijn veel tijdbommen op komst, zoals het ontdooien van de permafrost, waarbij 60 keer meer methaan vrijkomt dan CO2. De zee zal veel sneller stijgen dan verwacht en dit is het ergste gevolg van de opwarming van de aarde voor de kustgebieden. Dit zal de aanleg van dijken en de verhoging van de kaden van alle havens en riviermondingen met zich meebrengen. Meteen kijken we op tegen enorme kosten", zo betoogt hij.

Lees ook: Marokko en Spanje bespreken opnieuw tunnelproject

Volgens de onderzoeker is voor de bouw van deze dam de collectieve wil van alle kuststaten nodig om deze mede te financieren. Hij is van mening dat tien jaar werken en betonneren op zee niet te vergelijken is met het bouwen van een dam. "32 km beton is niet te vergelijken met 4700 km kustlijn die kunstmatig moet worden heraangelegd," zegt hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team