Zoeken

Marokko wil twintigtal installaties voor waterontzilting bouwen

20 mei 2022 - 15:40 - Marokko

©

Marokko is van plan om tegen 2030 een twintigtal ontziltingsinstallaties te installeren om het watertekort op te vangen, dit heeft minister Nizar Baraka van Materiaal en Water aangekondigd.

Marokko treft dringende en innoverende maatregelen om een toekomstig watertekort zoals dat van vorig jaar te voorkomen. Het was de ergste droogte dat het koninkrijk in de laatste drie decennia heeft gekend. De twintig ontziltingsinstallaties komen bovenop negen reeds bestaande, aldus Nizar Baraka.

Lees ook: Marokko bij landen met grootste waterschaarste in 2040

Marokko wil de strijd aanbinden met de klimaatverandering, waarvan de gevolgen tijdens de laatste droogte werden gevoeld. De nabijheid van de Sahara, gekoppeld aan de bevolkingsgroei, verklaart het watertekort dat aan het begin van het jaar werd vastgesteld, aldus de minister. Hij voegt eraan toe dat het waterquotum per Marokkaan slechts 645 kubieke meter bedraagt, terwijl dit in de jaren zestig 3500 kubieke meter was.

Marokko zal ook investeren in de behandeling van afvalwater dat voor de landbouw kan worden gebruikt, voegde Baraka eraan toe. Hij is van plan om een miljard kubieke meter afvalwater te behandelen, wat een aanzienlijke verhoging betekent van de 70 miljoen kubieke meter die momenteel beschikbaar is.

Lees ook: Marokko leent opnieuw geld om droogte te bestrijden

Marokko is reeds begonnen met de bouw van een ontziltingsinstallatie op een terrein in de buurt van Agadir. Het wordt de grootste ter wereld en zal ingezet worden voor drinkwater en irrigatie. De Marokkaanse regering heeft al meer dan 4,41 miljard dirham vrijgemaakt voor de bouw ervan. Het werk is toevertrouwd aan de Spaanse onderneming Abengoa, die het vervolgens gedurende 27 jaar zal beheren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team