Zoeken

Youssef, een geslaagd staaltje van integratie in Spanje

8 februari 2022 - 15:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Youssef Rahmani kwam twee jaar geleden in Spanje aan op een migrantenbootje, een zogenaamde patera. Nu hij volwassen is geworden en enkele maanden in een migrantencentrum heeft doorgebracht, blijft hij vol optimistisch en besluitvaardig om in zijn nieuwe land een betere toekomst op te bouwen.

De Marokkaanse jongeman is hard op zoek naar een baan om zijn gezin te onderhouden. Momenteel werkt hij als loodgieter in Anoeta (Baskenland). "De meesten die met mij meekwamen hebben het niet gehaald. Er zijn er die nog op straat leven, die proberen te integreren, maar ze hebben geen papieren", zegt de jongeman.

Lees ook: Marokkaanse krijgt Spaanse nationaliteit ondanks falen kennistest

Youssef Rahmani bracht twee jaar door in het jeugdcentrum van de Provinciale Raad in Uba, waar hij Spaans leerde en het nodige deed om een werkvergunning te kunnen krijgen. Een en ander is te danken aan de hervorming van de immigratiewetgeving, die op 19 oktober door de Spaanse overheid is goedgekeurd en in de eerste helft van november in werking trad. Zoals Noticias de Gipuzkoa meldt, zullen ongeveer 2000 niet-begeleide minderjarigen en jonge volwassenen in Euskadi van de hervorming profiteren.

Vroeger was een arbeidscontract vereist voordat deze jonge migranten een werkvergunning kregen. Met de nieuwe wetgeving is het nu veel gemakkelijker en sneller om een verblijfs- en werkvergunning te krijgen. Bovendien heeft de overheid een programma voor arbeidsintegratie uitgewerkt voor kwetsbare jongeren tussen 16 en 23 jaar, zoals Youssef. De jongeman heeft deze kans met beide handen gegrepen en heeft reeds een stagecontract getekend bij een loodgietersbedrijf in Anoeta.

Lees ook: Malika Talaa (50) uitmuntende studente in Spanje

"Het leuke van dit beroep is dat het heel gevarieerd is. Je moet elke dag iets anders doen", zegt Youssef, die verheugd is dat hij bij de coöperatie Peñascal ervaring heeft kunnen opdoen na een opleiding als loodgieter en elektricien. "Wij zijn heel erg blij dat Youssef goed werk heeft geleverd en hebben hem dan ook gevraagd zijn stage te blijven voortzetten totdat hij zijn administratieve toestand op orde heeft gebracht, zodat wij een contract met hem kunnen ondertekenen", aldus Olatz Zuloaga, een van de partners van het bedrijf waar Youssef werkzaam is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team