Zoeken

Tunnelproject Marokko-Spanje wordt duidelijker

6 november 2022 - 23:00 - Marokko

©

Marokko heeft donderdag AbdelKabir Zahoud benoemd tot directeur-generaal van het Staatsbedrijf voor de Studie van de Straat van Gibraltar, dat onder toezicht staat van het ministerie van Openbare Werken en Waterstaat. Spanje van zijn kant heeft in zijn begroting voor 2023 de realisatie van nieuwe haalbaarheidsstudies voor het tunnelproject opgenomen. Dit bewijst dat beide landen vastbesloten zijn dit project nieuw leven in te blazen.

Met dit besluit bevestigt Marokko zijn belangstelling voor het project en zijn wil om het uit te voeren. Na de normalisering van hun betrekkingen zijn Marokko en Spanje overeengekomen oude projecten nieuw leven in te blazen, waaronder de aanleg van een spoorwegtunnel tussen de twee landen. De hoge kosten van het project waren een obstakel voor de realisatie ervan, zegt Jawad Kerdoudi, voorzitter van het Marokkaans Instituut voor Internationale Betrekkingen, aan La Razon, waarbij hij benadrukt dat de Wereldbank, de Europese Investeringsbank, Arabische fondsen en het Afrikaans Ontwikkelingsfonds bereid zijn dit project te financieren.

Lees ook: Spanje herstart bouwproject onderzeese tunnel met Marokko

Het project zou ook "het gebruik van de tunnel als gaspijpleiding tussen Marokko en Spanje kunnen omvatten, om het vervoer van gas in beide richtingen mogelijk te maken", voegt de deskundige eraan toe, die benadrukt dat het gebied waar het project moet worden uitgevoerd bijzonder is vanwege de nabijheid van drie grote havens (Algeciras, Tanger en Tanger Med) en twee middelgrote havens (Cádiz en Ceuta). Het moet het vervoer van passagiers en goederen tussen de twee landen mogelijk maken met pendeltreinen voor voertuigen en vrachtwagens.

De tunnel zal 38,7 km lang zijn, waarvan 27,7 km onder water en 11 km ondergronds, en zal lopen tussen Punta Paloma in Tarifa en Malabata in de baai van Tanger, met een maximale diepte van 300 meter en een maximale helling van 3%. Op transcontinentaal niveau zou het een aanzienlijke invloed hebben op de handelsbetrekkingen tussen Europa en Afrika, doordat het een beter goederenverkeer, een grotere productiviteit van het bedrijfsleven en de verplaatsing en oprichting van bedrijven zou bevorderen.

Lees ook: Tunnel Marokko-Spanje: werkzaamheden in 2030 van start

Spanje en Marokko hebben een gezamenlijk Spaans-Marokkaans comité en twee studiebureaus opgericht: de Spaanse maatschappij voor vaste communicatie door de Straat van Gibraltar (SECEGSA) in Spanje en de Staatsdienst voor de studie van de Straat van Gibraltar (SNED) in Marokko. Het gemengd comité, dat bestaat uit vijf leden uit elk land, komt minstens eenmaal per half jaar bijeen, in Spanje of Marokko. De twee studiebureaus houden elkaar op de hoogte van de voortgang en de resultaten van de studies.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team