Zoeken

VK wil tunnel aanleggen tussen Gibraltar en Tanger

12 mei 2021 - 15:00 - Wereld

©

Om de banden tussen beiden landen te versterken zijn Marokko en het Verenigd Koninkrijk van plan om de bouw van een tunnel tussen Gibraltar en Tanger te gaan lanceren. Sinds 1981 zijn er ook plannen om Spanje en Marokko met elkaar te verbinden, maar dit project is nooit concreet geworden.

Sinds Groot-Brittannië de Europese Unie (EU) heeft verlaten, is het land in zijn zoektocht naar nieuwe handelspartners uitgekomen bij Marokko. In dit kader wil het Verenigd Koninkrijk een tunnel gaan aanleggen die de continenten Europa en Afrika met elkaar verbindt.

Volgens het bedrijf Secegsa, dat in 1981 door Spanje en Marokko werd opgericht om de bouw van een tunnel tussen beiden landen te realiseren, heeft Spanje eind 2019 nog 54,9 miljoen euro uitgegeven aan studies en rapporten voor de bouw van een tunnel tussen Punta Paloma in de Spaanse provincie Tarifa en Malabata nabij Tanger. Twee jaar later is er echter nog niet begonnen met de aanleg van deze tunnel. Volgens de bedrijfsleiders van Secegsa zal dit project pas in 2030 of zelfs 2040 van start gaan.

Uit het economisch rapport van Secegsa, blijkt dat er in 2019 ongeveer 90.000 euro is uitgegeven aan onderzoeken en rapporten, waarvan de regering Pedro Sánchez 50.000 euro voor zijn rekening heeft genomen. De circa 70 miljoen euro die in de afgelopen 40 jaar aan het Spaans-Marokkaanse tunnelproject zijn besteed hebben tot nu toe nog geen tunnel opgeleverd. Het lijkt erop dat het Verenigd Koninkrijk doortastender is in het realiseren van het project.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team